Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropol
  • 24.09.2019. 13:30
  • Lion, Francuska

Za berbu grožđa im obećali dnevnicu od 60 evra, a onda ih pretvorili u robove

Razbijena je organizovana zločinačka grupa koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. Policija je pronašla 167 žrtava modernog ropstva.

Foto: Evropol
  • 4.375
  • 217
  • 0

Došli su da beru grožđe u Francusku i da zarade, a završili kao robovi. Čak 167 žrtava modernog ropstva iz Bugarske, koji su radili za francuske vinare, otkriveno je u akciji protiv organizovanog kriminala, objavio je Evropol, policijska agencija Evropske unije.

U zajedničkoj akciji bugarskih i francuskih policijskih snaga, uz podršku Evropola i Eurojusta, razbijena je organizovana zločinačka grupa koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. U akciju je bilo uključeno više od 80 istražitelja iz Bugarske i Francuske.

Kako je objavio Evropol, zločinačka grupa zaposlila je radnike iz Bugarske u berbi grožđa.

Radnici su angažovani preko legalne agencije za zapošljavanje u Bugarskoj te im je rečeno da će zarađivati 60 evra dnevno kao i da će im biti pokriveni troškovi prevoza i smeštaja. Po dolasku u Francusku smešteni su u kampove, od obećane im je plate odbijan novac za hranu, a kada su im istekli ugovori nisu mogli dobiti svotu koja im je obećana, zbog čega se mnogi nisu mogli vratiti u Bugarsku.

Istraživanjem je identifikovano 167 potencijalnih žrtava, zaposlenih u četiri različite vinogradarske kompanije u blizini francuskog grada Liona (Lyona). Francuske službe uhapsile su četiri člana grupe, troje iz Bugarske i jednog iz Francuske. Bugarski članovi grupe bili su odgovorni za zapošljavanje u Bugarskoj, dok je francuski član uređivao logistiku, uključujući organizovanje smeštaja za radnike.

Zločinačka mreža novac je prala preko nekretnina u Francuskoj.


Tagovi

Berba grožđa Evropol Moderno ropstvo


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!