Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalni uzgoj
  • 12.12.2020. 18:00

Otvorena najveća evropska farma za vertikalni uzgoj povrća na 14 etaža

Nudimo održiviji način proizvodnje hrane tokom cele godine, lokalno, bez narušavanja prirode, rekao je Anders Riman.

Foto: Depositphotos/Wirestock (ilustracija)
  • 405
  • 30
  • 0

Kako broj stanovnika u gradovima raste, inovatori traže nove načine uzgajanja hrane, uz što manju potrošnju resursa kao što su zemljište i voda. 

Jedno od rešenja koje se uvodi širom sveta su i vertikalne farme na kojima se usevi proizvode u više nivoa, najčešće u kontrolisanoj sredini. 

Jedna takva, najveća u Evropi, otvorena je u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Tamo je industrijska hala pretvorena u prostor za vertikalan uzgoj salate, začinskog bilja i kelja.

Farma površine 7.000 m2 

Povrće će biti uzgajano na 14 etaža koje se pružaju od poda do krova, a plan je imati berbu 15 puta godišnje, uprkos tome što ne rastu u zemlji niti dobiju sunčevu svetlost. 

Ovakav sistem zauzima manje prostora u odnosu na tradicionalni uzgoj, a biljke će rasti uz pomoć LED svetla.

Važnost rasvete za gajenje biljaka u zatvorenom prostoru

Vertikalna farma prostire se na 7.000 m2. Iz kompanije poručuju da će se za dve godine u njoj moći uzgajati i plodonosno povrće, a za pet do deset i korenasto.

1.000 tona povrća godišnje

Inače, ova farma je plod saradnje "Nordic Harvest"-a i tajvanske grupe "YesHealth", a težiće godišnjoj proizvodnji od 1.000 tona povrća.

Povrće će biti uzgajano na 14 etaža (Foto: Facebook/Nordic Harvest)

"Nudimo održiviji način proizvodnje hrane tokom cele godine, lokalno, bez narušavanja prirode", rekao je osnivač Nordic Harvest-a, Anders Riemann za Reuters.

Farme u podzemnoj: Uzgoj u visoko kontrolisanim uslovima, bez korišćenja pesticida

Ali, ovi urbani objekti nisu naišli na dobrodošlicu poljoprivrednika koji, kako piše barrons, smatraju da je tako u pitanje dovedena njihova sposobnost da nahrane planetu, a osvrnuli su se i na veliku potrošnju električne energije potrebne za takav uzgoj.

Ne koriste pesticide?

Međutim, Riman nabraja aktere koji pozitivno deluju na sredinu, kao što je uzgoj u blizini potrošača, korišćenje zelene energije, ali i to da povrće proizvode bez upotrebe pesticida.

Da li je vertikalni uzgoj odgovor na zdraviju i kvalitetniju hranu?

Treba napomenuti kako je, prema podacima Svetske banke, u 2016. godini oko 37 odsto zemljine kopnene mase upotrebljeno za poljoprivredu. Ali, klimatske promene mogu ugroziti dostupnost zemljišta za uzgoj, a iz Svetskog programa za hranu upozoravaju da je četvrtina proizvodnih površina degradirana, što je dovelo u pitanje bezbednost hrane. 


Tagovi

Vertikalni uzgoj Povrće Danska Anders Riemann Nordic Harvest


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić