Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačko osvetljenje
  • 10.03.2018. 14:00

Važnost rasvete za gajenje biljaka u zatvorenom prostoru

Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtevaju od 14 do 18 sati svetlosti dnevno. Saznajte kako da odaberete pravo veštačko osvetljenje.

Foto: Bigstock / viteethumb studio
  • 15.732
  • 72
  • 0

Gajenje u zatvorenom prostoru nudi mnoge prednosti. Najveće koristi su najočiglednije - štetočine ne mogu da naštete biljkama, a vi imate potpunu kontrolu nad vremenskim uslovima. Međutim, ako nemate tu sreću da imate staklenik u domu, obezbeđivanje dovoljno svetlosti vašim biljkama verovatno će biti prepreka. Rešenje je - rasveta, piše modern farmer.

Raspoznajte stepen i vrstu boje kojom sijalice svetle

Kada kupujete sijalice za rasvetu, važno je da razlikujete oznake poput 2700 K (kelvin) ili 4000 K. Ovo se odnosi na njihovu relativnu toplinu ili hladnoću u spektru boja - što je veći broj, hladnije je svetlo. Tako 2700 K pruža toplu belu svetlost, a 4000 K sijalica će biti hladno bela. Rast zelenila je uglavnom najbolji oko 6500 K, iako je mnogim biljkama potreban period toplijeg svetla, oko 3000 K, kako bi procvetale i bile plodonosne. Ako je vaš cilj da proizvede sadnice, zeleno povrće ili korenaste useve, potrebne su vam sijalice višeg spektra. Ako želite da uzgajate cveće ili bilo koju biljku koja daje plodove, kao što su krastavci, paradajz, paprika i drugo, potrebne su vam sijalice nižeg spektra. 

Tipovi sijalaca

Razlikujemo tri osnovna tipa sijalica: fluorescentne, LED i HID.

Fluorescentne sijalice

Standardna fluorescentna sijalica označena je sa T12. Ona je pristojan izbor za kućne biljke, kao izvor svetlosti za semena, dodatno svetlo osim prozora i za druge situacije u kojima je potrebno skromno osvetljenje. Pošto su slabog intenziteta svetlosti, moraju biti postavljene nekoliko centimetara od biljke ili zemlje u kojoj se nalazi seme.  T5 fluorescentne sijalice su uže od T12, ali imaju mnogo veći intenzitet svetlosti, što ih čini pogodnim kao jedini izvor svetlosti za biljke koje vole sunce. Kompaktne fluorescentne sijalice (CFL) su opcija za male prostore, ili ako vam se ne dopada izgled dugih pravougaonih fluorescentnih svetiljki.

LED sijalice

Iako su znatno skuplje od fluorescentnih sijalica, LED diode koriste upola manje struje i traju pet puta duže. Međutim, za uzgoj biljaka potrebna vam je specijalna LED rasveta, relativno nova tehnologija koju sve više koriste oni koji uzgajaju cveće. One imaju mnogo veći intenzitet svetlosti od fluorescentnih sijalica. Poželjnije su ukoliko imate veći broj biljaka. Njihova prednost je i u tome što proizvode vrlo malo toplote u odnosu na druge sijalice. 

HID sijalice

HID (high-intensiti) sijalice su glavna opcija za velike zatvorene zasade. One su izuzetno moćne, ali imaju mnogo nedostataka: skupo i neefikasno troše električnu energiju, zahtevaju specijalno osvetljenje i odaju mnogo toplote. Ipak, one su dobar izbor, jer svetlost prodire dublje u listove, nego što je to slučaj sa drugim sijalicama. Postoje dve vrste HID sijalica - natrijumove sijalice visokog pritiska (HPS) namenjenje za cvetanje biljaka i MH (metal halide) sijalice, koje su podrška vegetativnom rastu. Svaka od njih zahteva sopstvenu opremu.

Kako da instalirate rasvetu?

Zahtevi za instalaciju resvete drastično variraju, u zavisnosti od obima vašeg unutrašnjeg vrta i tipa sijalicа. Prvenstveno bi trebalo da saznate koliko vam je sijalica potrebno. Većina jestivih biljaka zahteva najmanje 30 vati po kvadratnom metru, ali plodonosne vrste (poput paradajza) uglavnom neće proizvesti kvalitetan plod bez 40 do 50 vati po kvadratnom metru. Snaga je uvek označena na paketu sijalice. Jednostavno pomnožite broj kvadrata sa brojem vati, pa podelite sa brojem vati označenim na sijalici. 

Instalirajte podršku sijalicama, u zavisnosti od toga koliko su biljke visoko. Možete upotrebiti metalni lanac sa koga će visiti, i tako ih lako prilagođavati, kao i mreže. Često je u upotrebi i tajmer, koji vam pomaže da budete sigurni da će biljke dobiti odgovarajuću količinu svetlosti u isto vreme svaki dan. Ukoliko svetla stvaraju temperaturu iznad 80 stepeni, ugradite ventilacioni sistem da biste sprečili da biljke dožive stres.

Koliko dugo bi biljke trebalo da budu pod svetlom sijalica?

Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtevaju više sati svetlosti od onih koje raste na otvorenom prostoru. 14 do 18 sati svetlosti dnevno se preporučuje za većinu jestivih vrsta, kada se uzgajaju pod veštačkim osvetljenjem. Najmanje šest sati tame je neophodno za zdravlje biljaka.

Kako biljke rastu, tako podižite rasvetu, da biste održali optimalnu udaljenost, što varira u zavisnosti od vrste sijalice koja se koristi i njene snage:

  • fluorescentne sijalice: od osam do 30 cm
  • LED sijalice: od 30 cm do 61 cm
  • HID sijalice: od 61 cm do 152 cm.

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Veštačko osvetljenje Sijalice Gajenje biljaka u zatvorenom Rasveta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao