Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje
  • 08.11.2022. 12:00

Pesticidi u vodama - abnormalnosti životinja i trovanje ljudi

U Srbiji je dokazano da se štetni herbicidi, na primer, na bazi atrazina, naširoko koriste u poljoprivredi, najpre kako bi se uništavali korovi na poljima kukuruza. 

Foto: Depositphotos/justinb
  • 153
  • 36
  • 0

Pokrenut je naučno-istraživački projekat "CleanNanoCatalyze", koji sprovode četiri naučne institucije iz Novog Sada, a koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, u cilju povećanja efikasnosti uklanjanja organskih zagađujućih materija iz pijaćih, površinskih, podzemnih i otpadnih voda, piše Klima 101.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, trenutni nivo sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Republici Srbiji je na izrazito niskom nivou: tek oko šest odsto otpadnih voda prolazi kroz celokupni, trostepeni proces obrade pre nego što završi u našim rekama. Ali dok otpadne vode ostaju gorući problem u današnjoj Srbiji, savremena istraživanja otkrivaju još jedan, gotovo nevidljiv činilac zagađenja - organske zagađujuće materije.

Polne abnormalnosti žabe

U pitanju su različite materije, kao što su farmaceutici, pesticidi, ali i fenolna jedinjenja, policiklični aromatični uglovodonici i polihlorovani bifenili.

Kada je reč o pesticidima, njihova intenziva upotreba, oko dva miliona tona godišnje širom sveta, dovodi do akumulacije u podzemnim i površinskim vodama, kao i u vodi za piće. Posledice su raznolike i često neočekivane: primera radi, savremena nauka je otkrila da određeni herbicidi dovode do pojave abnormalnosti u polnim žlezdama divlje leopardske žabe (što izaziva zaostajanje u razvoju i - hermafroditizam), a kod glodara do oštećenja DNK u leukocitima i moždanim ćelijama.

Čak 64 odsto globalnog poljoprivrednog zemljišta u riziku zbog zagađenja pesticidima?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine se prijavi oko 3.000.000 slučajeva trovanja ljudi pesticidima i 220.000 smrtnih ishoda. U Srbiji je dokazano da se štetni herbicidi, na primer, na bazi atrazina, naširoko koriste u poljoprivredi, najpre kako bi se uništavali korovi na poljima kukuruza. 

Još jedan značajan organski polutant čine i mikotoksini, zagađujuće materije koje proizvode gljive, a koji se od nedavno smatraju mikrozagađujućim materijama vodenog ekosistema. Izvori mikotoksina su kontaminirane žitarice u polju, stočni stajnjak, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 

Koja su rešenja?

U okviru projekta koriste se najsavremenije tehnologije "bez reagensa, bez otpada", a na bazi "zelenih" fotokatalizatora. U pitanju su jedinjenja koja uz pomoć sunčeve energije ubrzavaju proces razgradnje zagađujućih materija na njihove bezopasne, a potencijalno i korisne gradivne elemente. 

Obuka za korišćenje pesticida kreće na jesen?

Tačnije, u pitanju je kompetitivan način sinteze fotokatalizatora. Srbija je zemlja poznata po biljnom diverzitetu, a takozvane fitohemikalije prisutne u prirodnim ekstraktima doprinose da se postupak sinteze može postići bez upotrebe skupih toksičnih organskih stabilizatora i komplikovanih dugotrajnih procedura. Rezultat je metod prečišćivanja vode koji se jednostavno proizvodi, a izdvaja se po čistoći, sigurnosti i isplativosti. 

Drugi inovativni pristup ogleda se u razvoju senzorskog sistema koji će se koristiti za praćenje sadržaja ukupne organske materije u sistemu tokom eksperimenata. 


Izvori

Klima 101


Tagovi

Pesticidi Mikotoksini Trovanje Abnormalnosti Oštećenje DNK Podzemne vode Voda za piće Otpadne vode Zagađenje Zagađivači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...