Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obuka proizvođača
  • 04.05.2022. 13:30

Obuka za korišćenje pesticida kreće na jesen?

Prema rečima Lidija Ristić Matijević iz Uprave za zaštitu bilja obuka korisnika pesticida i kontrola uređaja još uvek nije počela jer je reč o složenom procesu.

Foto: Depositphotos/macor
  • 1.456
  • 250
  • 1

Lidija Ristić Matijević iz Uprave za zaštitu bilja izjavila je za RTS da bi obuka korisnika pesticida i periodična kontrola uređaja za zaštitu bilja mogla da krene na jesen, kada se sezona stišava, jer je potrebno da uređaji budu van upotrebe, te da će posle obuke dobiti sertifikat koji će biti neophodan i za kupovinu u poljoprivrednim apotekama.

Međutim, ova obuka je trebalo da počne na početku godine. Prema rečima Ristić Matijević obuka korisnika pesticida i kontrola uređaja još uvek nije počela jer je reč o složenom procesu, te da je ovaj period iskorišćen za pripremu, pogotovo kada je reč o periodičnim pregledima uređaja.

Kaže da usled nepravilne upotrebe dolazi do ostataka pesticida u hrani.

"Trpe životinje - i domaće i divlje, ali i životna sredina: izvori voda, zemljište i neciljani organizmi, poput pčela, korisni insikti", ukazuje Ristić Matijević.

Uslov da bi mogli da kupuju u poljoprivrednoj apoteci

Na pitanje ko su profesionalni korisnici pesticida, sagovornica Javnog servisa kaže da se smatraju sve osobe koje koriste sredstva.

"Najčešće su to poljoprivredni proizvođači, ali i ona lica koja ih koriste na nepoljoprivrednim površinama. Svako ko rukuje sredstvima za zaštitu bilja, imaće obavezu da prođe obuke."

Posle završene obuke, kaže, poljoprivredni proizvođači dobiće sertifikat profesionalnog korisnika.

Kako podseća SPOS, 2019. godine donet je novi Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, koji je predvideo da tretman pesticidima mogu da vrše samo lica koja su prošla obuku, kao i da su dužna da susedima 24 sata ranije najave tretman. Korona je odložila početak obuke, ali od ove godine, Zakon se u potpunosti mora primeniti.

Obuka u rukovanju pesticidima i kontrola prskalica - šta donosi novi Zakon?

Kako smo ranije pisali, kontrola uređaja potrebna je zato što od 100 litara tečnosti, 60 do 70 odsto umesto na biljku "ode" u vazduh, reku, zemlju, što direktno ugrožava životnu sredinu, ali i one koji primenjuju pesticide i žive u blizini prskanih zasada. Naročito je ovo izraženo kod voćara. Kod ratara sa dobro podešenim mašinama i savremenim tipovima rasprskivača 50 odsto će otići na biljku, ali 50 odsto neće.


Tagovi

Obuka Korišćenje pesticida Lidija Ristić Matijević Ostaci pesticida Zagađenje Zakon o zaštiti bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.