Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šampinjona
  • 16.10.2019. 08:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Kovin

Šampinjoni iz Kovina traženi u Rusiji, Holandiji i Nemačkoj

Fabrika pečuraka u Kovinu postaće veća za jedan hektar čime će zaposliti još radnika, a sve zbog velike potražnje za šampinjonima iz inostranstva.

Foto: Bigstockphoto/Barmalini
  • 330
  • 8
  • 0

Potražnja za pečurkama iz kovinske fabrike porasla je toliko da ta fabrika širi pogon i pravi novu halu. Kako navode u toj fabrici, nova hala u kojoj će biti proširena proizvodnja šampinjona, biće najveća u Srbiji, a prostiraće se na površini od jednog hektara. Ovo je dobra vest i za Kovinčane jer će se, proširenjem posla, otvoriti i nova radna mesta.

Ova fabrika radi u Srbiji od 2015. godine i smeštena je u Industrijskoj zoni Kovin. U njoj je do sada zaposleno više od 200 ljudi, objašnjava generalni direktor "Delta Danuba" Indijac Sunil Mamgain.

“Iako već imamo 14 magacina i prostorija u okviru kompleksa fabrike, pravimo duplo više prostora. Klime za novi deo fabrike su stigle čak iz Holandije. Novi pogon će biti u potpunosti automatizovan, moderno opremljen, s računarima. Paneli su stigli iz Italije, iako su kupljeni od srpske firme," navodi Mamgain.

Zaštita šampinjona od bolesti i insekata

"Delta Danube" dnevno proizvede šest tona pečuraka za izvoz

U ovoj fabrici u jednom danu proizvede se oko šest tona šampinjona za izvoz. Oni se seku na četvrtine ili na tanke komade. Nakon toga, dalje idu u hladnjaču kako bi se zamrzli na temperature od minus 22 stepena. Posle toga izvoze se van Srbije. Izvoz je do sada bio u Rusiju, Holandiju, ali i u Nemačku.

“Dovoljno je deset-petnaest minuta da se pečurke zamrznu. Vaga meri deset kilograma, koliko staje u gajbu, zatim se pakuju na paletu i stavljaju u minusnu komoru, u kojoj je temperatura između minus 20 i 22," objašnjava menadžer prerade Vladimir Stanković.

U planu je da, nakon nadogradnje novog dela fabrike, "Delta Danube" podigne i samu proizvodnju koja bi na dnevnom nivou trebalo da dostigne 14 tona pečuraka.

"Zaposlićemo još radnika, ali ne mnogo jer će veći deo posla raditi mašine. Nova hala će biti gotova do kraja godine i biće najveća natkrivena konstrukcija u Srbiji, na šta sam ponosan. Više od jednog hektara pod jednim krovom, zapravo 12.000 kvadrata," navodi Mamgain.

Pečurke kao posle kiše, profit na snegu!

Ubuduće će veći deo posla obavljati mašine

Proširenje fabrike koštaće 4,5 miliona evra. U novom delu fabrike obavljaće se samo gajenje pečuraka, dok će se proces zamrzavanja obavljati u dosadašnjem delu proizvodnje.

"Investicija je vredna 4,5 miliona evra jer je izuzetno teško imati određenu temperaturu u tako velikom prostoru, te su, osim same izgradnje, rashladni uređaji bili izuzetno skupi. Pečurkama je potrebna određena temperatura za rast i ona nikako ne može biti ista," objašnjava Mamgain.

On dodaje da je do sada sve rađeno ručno, a da će, proširenjem fabrike, veći deo posla raditi same mašine, dok će ljudskog udela biti mnogo manje.

"Dopada mi se Srbija, zato sam je i izabrao za život. Preselio sam se 2016. godine, iako sam tri godine pre toga dolazio da istražim zemljište, okolinu i počeo projekat gradnje fabrike. Posao s pečurkama je prljav zbog mnogo zemlje i đubreta i ukoliko čovek ne može da se isprlja, nije stvoren za taj posao," navodi Mamgain.

Za Kovin se, kako kaže, odlučio jer je veoma blizu izgradnja komposta koji je neophodan za rast pečuraka, piše Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Delta Danube Kovin Srbija Šampinjoni Sunil Mamgain Vladimir Stanković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.