Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje šampinjona
  • 31.03.2017. 16:00

Pečurke kao posle kiše, profit na snegu!

Proizvodnja šampinjona je u poslednjih desetak godina povećana. Međutim, finalan proizvod je skoro zadržao cenu od pre jedne decenije, zbog čega je proizvodnja dovedena na ivicu rentabilnosti.

Foto: Biljana Nenković
  • 3.105
  • 458
  • 0

Proizvodnja šampinjona u poslednjih desetak godina dosta je povećana, jer je i potražnja značajno porasla. U jelovniku je sve više ovih pečuraka i oni su postali proizvod koji se nalazi u gotovo svakoj kući. Međutim, samo ovaj činilac i cena sivorina "u jednačini" su otišli visoko.

Iskusni i dugogodišnji proizvođači tvrde da je finalni proizvod skoro zadržao cenu od pre jedne decenije, zbog čega je proizvodnja sada dovedena na ivicu rentabilnosti.

Nekada kao kilogram teletine, danas kao kilogram iznutrica

Profit koji bi mogao da se pronađe u povećanom prometu, izgubio se u povećanim troškovima proizvodnje.

"Najmanje se promenila cena šampinjona u prodavnicama. Za 12 godina, koliko se bavim ovim poslom, cena šampinjona je porasla samo 20 odsto, dok su cene svih sirovina kao što su kompost, treset, zaštita, pa onda struja i gorivo, drastično porasle. Tako je potražnja zaista porasla, ali samo zbog toga što su šampinjoni zbog niske maloprodajne cene postali više dostupni. Danas se maltene svakodnevno kupuju", kaže Ljubivoje Radomirović, iz sela Grivac kod Knića i dodaje: "Zato sada kažemo - rastu kao pečurke posle kiše, a profit kao na snegu. Poređenja radi, nekada je kilogram šampinjona koštao kao i kilogram teletine. Sada se poredi sa kilogramom iznutrica".

Finalni proizvod skoro je zadržao cenu od pre jedne decenije

Proizvodnja iziskuje velika ulaganja

Ovaj proizvođač objašnjava da je ostala ista i cena rada. A za posao gajenja šampinjona potrebna je ista preciznost i strpljenje. Najviše, dobro održavanje higijene i praćenje temperature i vlažnosti vazduha. Angažovanje traje bukvalno 24 sata i svaka faza proizvodnje mora pažljivo da se isprati.

"Zbog tako zahtevnih uslova morate stalno da budete prisutni. Sama proizvodnja šampinjona iziskuje velika ulaganja, rad oko uzgoja i negu kako bi plodovi bili spremni. Ako hoćete da zadržite kupce, morate da ih stalno imate u ponudi, tako da morate često da započinjete novi ciklus, odnosno da ih preklapate", dodaje Radomirović.

Faze proizvodnje šampinjona

Osnov za uzgoj ove vrste pečuraka je dobar kompost od koga i započinje ciklus razvoja šampinjona. On traje dva meseca. U prvoj fazi kompost stoji oko 14 dana na odgovarajućoj temperaturi, kako bi micelijum izašao na površinu. Temperatura u komori treba da bude oko 23 stepena, kako bi kompost dostigao temperaturu od 25 - 26 stepeni. Mora se održavati 14 dana.

"Na svakih šest dana započinjem jedan ciklus, koji traje 60 dana. U sledećoj fazi kompost se prekriva tresetom, a nakon toga sledi tretiranje hemijskim sredstvima zbog zaštite. Najveći neprijatelj šampinjona je šampinjonska mušica. Vodimo neprestanu borbu sa njima. Sa hemijskim sredstvima se sprečavaju određene bolesti poput daktilije, mahagona koje se i najčešće pojavljuju. U poslednje vreme pojavila se i zelena plesan. Protiv nje nema adekvatnog leka kod nas", kaže ovaj proizvođač.

Nakon toga sledi grabuljanje i kidanje micelijuma da bi šampinjoni mogli da se formiraju. Posle 35 dana šampinjoni su spremni za berbu.

Osnov za uzgoj je dobar kompost

Pravnik koji je iz hobija krenuo u posao

Radomirović je počeo iz hobija, tako što je kupio dva džaka komposta preko oglasa i priručnik koji je dobio uz to. Pravnik je po obrazovanju, koji se dugo bavio trgovinom, a onda u selu započeo gajenje pečuraka. Učio je iz sopstvenog iskustva, kada je dostupnost saveta bila ograničena, bez interneta i pomoći iskusnih proizvođača. Početnicima još jednom poručuje da je u gajenju pečuraka najbitnija kontrola temperature i uslova u kojima se šampinjoni razvijaju.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Ljubivoje Radomirović Grivac Cena šampinjona


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]