Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksproprijacija
  • 07.12.2021. 12:00

Savet za borbu protiv korupcije: Vratiti Zakon o eksproprijaciji na ponovno odlučivanje

Savet ne vidi razlog da se ovaj zakon donosi bez javne rasprave i smatra da ima koruptivni potencijal, kao i da su neka rešenja na štetu građana.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 160
  • 80
  • 0

Nakon dve subote zaredom održanih protesta ekoloških pokreta i organizacija zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, koji bi uzročno-posledično doveli do velikog zagađenja životne sredine i oduzimanje plodnih oranica lokalnim proizvođačima na Zapadu Srbije, oglasio se Savet za borbu protiv korupcije.

Savet ne vidi razlog da se ovaj zakon donosi bez javne rasprave i smatra da ima koruptivni potencijal, kao i da su neka rešenja na štetu građana, navode u svom saopštenju.

Kršenje Ustavom zagarantovanog prava

Savet navodi da Zakon zajedno sa obrazloženjem treba vratiti Narodnoj Skupštini na ponovno odlučivanje, kao i da na prvoj narednoj sednici Skupština treba da odluči da ponovo glasa o Zakonu o izmenama i dopunama istog, i donese odluku kojom se odbija predlog za usvajanje.

Predložene izmene dalje propisuju da se zemljište koje treba da služi određenoj potrebi u vezi sa izgradnjom objekata i ustanovljenju službenosti, a za koju izgradnju, odnosno ustanovljenju službenosti je utvrđen javni interes, može privremeno zauzeti od strane korisnika eksproprijacije na tri, odnosno šest godina, pre konačnosti rešenja o eksproprijaciji. Ovako zakonsko rešenje, međutim, po mišljenju Saveta predstavlja kršenje Ustavom Republike Srbije zagarantovanog prava na mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava vlasnika nepokretnosti:

"Predloženom odredbom, vlasnik stvari se lišava prava da nepokretnost na kojoj ima pravo svojine upotrebljava, raspolaže njome i pribira plodove od nje, odnosno da vrši sva svojinska ovlašćenja koja proizilaze iz prava svojine", navodi se.

Nacionalni konvent o EU traži povlačenje Zakona o eksproprijaciji

Podsetimo, zbog gradnje brze saobraćajnice koja treba da spoji Valjevo sa auto-putem Miloš Veliki negodovali su i protestovali mnogi poljoprivrednici koji imaju obradive površine od sela Iverak do Nepričave. Slično se desilo poljoprivrednicima kod Kraljeva zbog gradnje auto-puta od Preljine do Pojata i proširenju aerodroma "Morava". Zbog izgradnje ovog auto-puta, krajem oktobra protestovalo je oko 300 građana u selu Mrčajevci kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako kažu, oduzimanja njihove zemlje. 

Demonstranti koji su učestvovali na takozvanim ekološkim protrstima veruju da su dva zakona donesena kako bi se stranim kompanijama, prvenstveno međunarodnoj rudarskoj kompaniji "Rio Tinto", olakšalo poslovanje u Srbiji, koje bi imalo za posledicu ugrožavanje životne sredine. Iz "Rio Tinta" su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa, preneo je Radio Slobodna Evropa.


Tagovi

Eksproprijacija Oduzimanje zemljišta Rio Tinto Ekološki protesti Ugrožavanje životne sredine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...