Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksproprijacija
  • 05.10.2021. 10:00

Ni meštani pomoravskih sela ne daju svoje njive zarad auto-puta

Oduzeto mi je tri hektara zemlje po procenjenoj ceni od 50 dinara za kvadratni metar. Pa, za te pare nigde ne može da se kupi zemlja, a većina meštana se bavi isključivo poljoprivredom, ogorčen je meštanin Lađevaca kod Kraljeva.

Foto: Sanja Dovečer
  • 520
  • 59
  • 0

"Niko se ne protivi izgradnji auto-puta od Preljine do Pojata, kao ni proširenju aerodroma "Morava", ali smo ogorčeni što nam se oduzima zemlja od koje živimo i hranimo naše porodice, naša dedovina i očevina, što država ne isplaćuje ni odštetu za zemlju koja je već ekspropirisana, ni za poljoprivredne kulture koje su proletos posejane, a potom uništene građevinskim radovima na oduzetim parcelama", istakao je, tokom protestnog skupa žitelja pomoravskih sela kraljevačkog i čačanskog kraja duž "Moravskog koridora" i obližnjeg aerodroma, Bratislav Simović iz Baluge kod grada na Moravi, prenose Večernje novosti.

Za kvadratni metar - 50 dinara?

Meštanima oko pomenutog aerodroma u Lađevcima, nedaleko od Kraljeva - zbog proširenja piste i izgradnje budućeg kargo-centra - biće oduzeto oko 400 hektara zemlje, a ponuđena otkupna cena je, kako kažu, daleko od realne.

"Oduzeto mi je tri hektara zemlje po procenjenoj ceni od 50 dinara za kvadratni metar. Pa, za te pare nigde ne može da se kupi zemlja, a većina meštana se bavi isključivo poljoprivredom. I u susednoj Obrvi su mi uzeli oko hektar zemlje zbog izgradnje auto-puta", kaže Živorad Milovanović iz sela Lađevci kod Kraljeva koji će esproprijaciju svoje zemlje pokušati da naplati sudskim putem.

Slično govore i komšije iz čačanskih sela. Onima koji nisu prihvatili cenu esproprijacije zbog izgradnje auto-puta, naplatnih rampi, pristupnih saobraćajnica i pozajmišta materijala, zemlja je oduzeta, a odštetu će dobiti tek po okončanju sudskih procesa.

I Moravski koridor i Miloš Veliki

Kako se navodi na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u ovom trеnutku Moravski koridor jе najvеćе gradilištе u Srbiji. Ova saobraćajnica ćе povеzati sva vеća nasеlja cеntralnе Srbijе izmеđu Pojata i Čačka - Ćićеvac, Stalać, Krušеvac, Trstеnik, Vrnjačku Banju, Kraljеvo i Čačak, gdе živi oko pola miliona stanovnika.

Put ili poljoprivreda - brza saobraćajnica preko plodne zemlje?

Međutim, problem oduzimanje plodne zemlje letos su imali i poljoprivrednici kolubarskih sela, zbog izgradnje brze saobraćajnice od sela Iverak do Nepričave kako bi se Valjevo spojilo sa auto-putem Miloš Veliki. Mnogi meštani koji proizvode hranu za stoku sa njiva preko kojih će preći put, kažu da nisu adekvatno obeštećeni, ili da nisu uopšte. Većina ni ne želi da ustupi svoju zemlju saobraćajnici od javnog interesa, kažu.


Tagovi

Eksproprijacija Oduzimanje zemljišta Bratislav Simović Živorad Milovanović Plodna zemlja Auto-put Moravski koridor


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D