Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova
  • 07.02.2024. 16:00

Šta se nas tiče ako Delta Holding kupi hrvatske poljoprivredne firme?

Može biti samo dobro za nas složni su naši agrarni analitičari, a povrh svega Delta i Fortenova grupa (nekadašnji Agrokor) imaju "istoriju" saradnje.

Foto: Maja Celing Celić
  • 257
  • 44
  • 0

Tema koje je uhvatila pažnju javnosti u regionu je prodaja poljoprivrednih firmi Fortenova grupe (bivši Agrokor). Nama je tim samo više interesantna kako je interes u kupovini iskazao i Delta Holding. Neobavezujuće ponude očekuju se krajem prvog tromesečja, nakon čega će biti doneta odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje i to za Belje, Vupik i PIK Vinkovce. Navodno procenjena vrednost agrarnog portfelja hrvatske kompanije kreće se oko 400 miliona evra.

"Kao regionalna kompanija i lider u poljoprivrednoj proizvodnji, svakako gledamo dobre prilike za dalji razvoj u regiji. Načelno jesmo zainteresovani za kupovinu kompanija iz poljoprivredne grupe Fortenove, ali nismo imali konkretne razgovore sa Fortenova grupom na tu temu", rekao je za Agroklub specijalista korporativnih komunikacija Delta Holdinga Čedomir Božić.

Delta Holding potencijalni kupac poljoprivrednog biznisa hrvatske Fortenove Grupe?

Ako ipak "padne" dogovor i Delta kupi hrvatske firme, šta će to značiti za Srbiju i srpsku poljoprivredu, pitali smo agrarnog analitičara Branislava Gulana.

"To je dobro, jer to će značiti da su sve političke stege popustile. Naša kompanija Matijević, već tamo ima poseda i nekoliko zadruga. Ovo je na neki način i razvijanje regiona - samo će da nam koristi i povećati izvoz. Plodno je zemljište Slavonije, ali pošto ljudi odlaze, pretpostavljam da će biti problem za radnu snagu, kao i ovde na kraju krajeva", rekao je Gulan za naš portal.

Vrednost kupovine u hektarima i farmama

Čitaoci iz Hrvatske u anketi Agrokluba na pitanje ko je prema njihovom mišljenju najpoželjniji kupac, trenutno više od 45 odsto je glasalo za Podravku, a tek 3,5 odsto za Deltu. Šta potencijalni kupac, bio srpski ili ne, dobija ovom kupovinom?

Belje iz Darde kod Osijeka poseduje 20.000 ha, fabriku stočne hrane, 11 farmi svinja sa godišnjom proizvodnjom od 365.000 tovljenika, zatim farme mlečnih krava i tovnih junadi. Pored toga, uzgajaju vinovu lozu na preko 560 ha, održavaju i prodaju poljoprivrednu mehanizaciju i pružaju veterinarske usluge.

Poljoprivredna mehanizacija kompanije "Belje" (foto: Julijana Kuzmić)

Vupik iz Vukovara obrađuje 7.200 ha pod ratarskim kulturama, još 540 pod povrtarskim i 120 ha pod vinogradima. Kao i Belje, imaju svinjarske i govedarske farme, ali za razliku od kolega imaju rečni terminal na Dunavu, namenjen za pretovar žitarica, uljarica i ostalog rastresitog materijala, kapaciteta 200 t/h.

Dvadesetak kilometara od Vukovara PIK Vinkovci upravljaju sa 5.000 ha ratarske i povrtarske proizvodnje, tri stočarske farme, ali i sa 86.800 tona skladišnih kapaciteta za prijem robe u silose i sušenje.

"Mnoge kupce privukla je povoljna cena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Ako bi Delta kupila ove firme, to bi za nas bilo značajno sa stanovništa našeg prisustva na bliskom tržištu sa značajnom proizvodnjom hrane. Ali, tu bi najveća korist bila za tu kompaniju koja kupuje, a naša država ima dovoljno kapaciteta da se okrene boljem korišćenju naših poljoprivrednih površina", istakao je agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Domaće ili strano

Ipak, ova tema je uzburkala stručnu poljoprivrednu javnost u Hrvatskoj, koja mahom vidi negativne ishode ako ovaj vrlo vredan resurs padne u ruke stranaca.

"Vidim da je država Hrvatska zainteresovana kako će se čitav proces odvijati, tamo se javljaju i za i protiv jer smatraju da bi trebalo zadržati u vlasništvu ili pod nadzorom države."

Plodno zemljište Slavonije

Inače, sa Agrokorom je Delta M (nekadašnji Delta Holding) krajem 2006. godine sklopio ugovor o strateškom partnerstvu početkom udruživanja svojih trgovinskih lanaca. Godinu dana ranije Belje je privatizacijom ušlo u Agrokor, Vupik 2010. godine, a PIK Vinkovci još davne 2000.


Tagovi

Fortenova grupa Delta Holding Branislav Gulan Milan Prostran Čedomir Božić Kupovina firmi Belje Vupik PIK Vinkovci


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...