Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja
  • 31.01.2024. 10:00

Delta Holding potencijalni kupac poljoprivrednog biznisa hrvatske Fortenove Grupe?

Proteklih meseci kao najizgledniji kupac njihova agrobiznisa spominjala se Podravka. Međutim, moguću prodaju poljoprivrednih kompanija i Delta Holding je ocenio "zanimljivom prilikom".

Foto: Martina Pavlović
  • 131
  • 12
  • 0

Slanjem informativnog materijala na adrese moguće zainteresovanih kupaca, hrvatska Fortenova grupa je započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda. U tom poslovnom području posluju kompanije poput PIK Vinkovci, Vupik, Belje, Agrolaguna, Eko Biograd... 

Kako su saopštili, neobavezujuće ponude očekuju krajem prvog tromesečja, nakon čega će biti doneta odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. 

"Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane koja je zaključena 2021., nastavak ovog procesa zavisiće od kvaliteta neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i biće usmeren na one koji su, osim plaćanja fer cene, spremni da daju maksimalan doprinos daljem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj", ističu iz Fortenove. 

Ko je naizgledniji kupac?

Navode i da su u svoj poljoprivredni biznis proteklih godina značajno ulagali, čime su podigli ukupnu vrednost ovog poslovnog područja. Jedna od većih investicija samo u prošloj godini bila je, kažu, obnova poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama, vredna više od 60 miliona evra.

"Ukoliko bi do realizacije prodaje doista i došlo, prihode od prodaje upotrebili bi se za dalje smanjivanje zaduženosti Grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne delatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane", zaključuju. 

Proteklih meseci kao najizgledniji kupac njihova agrobiznisa u Slavoniji i Baranji spominjala se hrvatska Podravka. Međutim, moguću prodaju poljoprivrednih kompanija i Delta Holding ocenio je kao "zanimljivu priliku".

Na pitanje novinara Bloomberg Adria sajta, da li je Delta Holding zainteresovan za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenova Grupe, generalni direktor Delta Agrara Luka Popović nije direktno odgovorio, ali je poručio da ne odustaju od poljoprivrednog biznisa u Hrvatskoj i da je gašenje Delta Agrara u toj zemlji za njih bila formalna stvar.


Tagovi

Fortenova grupa Prodaja Potencijalna prodaja Poljoprivreda Kupci Ispitivanje interesa Delta Holding Luka Popović


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.