Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje gena
  • 04.07.2023. 18:00

Stiže zakon o biljkama s uređenim genima?

Predlog novog EU zakona biće predstavljen ove nedelje. Protiv njega je 400.000 građana potpisalo peticiju. Šta on donosi?

Foto: Maja Celing Celić
  • 94
  • 13
  • 0

Predlog Evropske komisije da se legalizuju nove tehnologije za uređivanje gena u biljkama izazvao je mnoge polemike, izveštava Politico. Brisel ulazi u završnicu uvođenja novog zakona kojem se protive aktivisti za zaštitu životne sredine i mali poljoprivrednici, a predstavljen će biti ove sedmice. 

Novi zakon kuca na vrata

Komisija smatra da vrlo restriktivna regulativa EU, koja prethodi novijim tehnologijama, predstavlja velike prepreke za uzgoj genetski modifikovanih useva i omogućava zemljama EU da ih zabrane i nakon što se pokažu da su bezbedni. Novi zakon ima za cilj da smanji birokratiju i omogući lakši pristup tržištu za biljke uzgajane "novim genomskim tehnikama" (NGT), kao što je CRISPR-Cas9, koje ciljaju specifične gene bez nužnog uvođenja genetskog materijala izvan genofonda oplemenjivača. 

Uređivanje genoma nije isto što i GMO: Uskoro ćemo jesti trešnje bez koštice, ukusniji spanać?

Multinacionalne kompanije, kao što su "Bayer", "Syngenta" i "Corteva", deluju zajedno i podržavaju donošenje ovakvog zakona. One već kontrolišu veliki deo sektora oplemenjivanja biljaka, kao i niz manjih kompanija, naučnika i grupa poljoprivrednika kao što je "Copa-Cogeca". Tvrde da EU rizikuje da zaostane za ostatkom sveta u korišćenju novih useva s posebnim osobinama koje ih mogu učiniti hranljivijim, efikasnijim i bolje prilagođenim klimatskim promenama.

400.000 građana EU neće novi GMO

Na drugoj strani su zelene političke stranke, grupe za zagovaranje zaštite životne sredine, organski i mali poljoprivrednici i više od 400.000 građana EU koji su potpisali peticiju protiv deregulacije onoga što nazivaju "novim GMO". Ističu da će pravila dodatno pooštriti pritisak nekolicine multinacionalnih kompanija, omogućavajući im da traže patente za useve koji su mogli biti dobijeni konvencionalnim metodama uzgoja, uz pretnju običnoj i organskoj proizvodnji. Takođe, ističu da ostaje pitanje bezbednosti ovako dobijenih proizvoda, jer NGT postoji nešto više od jedne decenije.

Prema nacrtu koji je procurio, zemlje EU više neće moći zabraniti ovakav uzgoj.

Zakon još više pojednostavljuje pravila za podgrupu NGT useva koji se smatraju ekvivalentnim onima koji su dobijeni tradicionalnim tehnikama oplemenjivanja. Na nove biljke se neće primenjivati obaveza označavanja hrane kao GMO i neće biti predmet procene rizika od strane regulatora bezbednosti hrane.

Komisija će predstaviti predloženi zakon kao deo najnovijeg paketa mera u okviru programa Zeleni dogovor o životnoj sredini i održivosti. To će uključivati novi zakon o zdravlju zemljišta, zakonodavstvo o semenu i drugom biljnom i šumskom reproduktivnom materijalu te revizije aspekata otpada od hrane i tekstila u Okvirnoj direktivi EU o otpadu.


Tagovi

Evropska komisija Novi zakon Uređenje gena u biljkama Genomska tehnika NGT tehnika Zakon o hrani Uređivanje gena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.