Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski sud
  • 08.02.2023. 15:00

Iz GMO pravila isključena tehnika uređivanja biljnih gena in vitro

Ekolozi, anti-GM grupe i farmeri rekli su da bi dopuštanje uređivanja gena otvorilo novu, takozvanu GMO 2.0 eru, kako kažu, "na zadnja vrata".

Foto: Depositphotos/mulderphoto
  • 56
  • 14
  • 0

Evropski sud doneo je presudu po kojoj iz Direktive o GMO isključuje organizme koji su dobijeni primenom in vitro tehnike mutageneze, a koja se konvencionalno koristi u nizu primena in vivo i duže je vreme dokazano sigurna za korišćenje, navode u svom saopštenju.

Dugotrajan proces je započeo 2015. godine kada je grupa francuskih poljoprivrednih udruženja podnela žalbu francuskom sudu. Naveli su da biljne sorte dobijene mutagenezom ne bi trebalo da budu izuzete od GMO pravila.

Francuski sud je zatražio savet od Suda EU gde su konačno iz pravila o GMO isključili organizme dobijeni primenom in vitro tehnike/metode mutageneze.

Dakle, in vitro tehnika uređivanja gena znači da se mutageni agensi primenjuju na biljne stanice, nakon čega se cela biljka veštačko rekonstruiše, oživljava, dok se in vivo mutagena sredstva primenjuju na celu ili delove biljke. 

GMO 2.0 era?

Ali, ekolozi, anti-GM grupe i farmeri, navodi Reuters, tvrde da bi dopuštanje uređivanja gena otvorilo novu, takozvanu GMO 2.0 eru, kako kažu, "na zadnja vrata". 

Bio industrija sa druge strane smatra da bi uređivanje gena moglo rezultirati otpornijim i kvalitetnijim usevima, ali i ponuditi farmaceutskim kompanijama nove načine borbe protiv bolesti kod ljudi. 


Tagovi

Tehnika uređivanja gena In vitro tehnika GMO Metoda mutgeneze GMO 2.0 era In vivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.