Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 01.06.2020. 14:00

Tek svaka šesta žena na selu - vlasnica nekretnine

Vlasništvo na nepokretnosti je za njih važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao, kaže Jasmina Radovanović, kordinatorka Saveza za imovinu i urbanizam i savetnica za regulatornu reformu u NALED-u.

Foto: Željko Dulanović
  • 140
  • 5
  • 0

Tradicija i običaji u Srbiji i ekonomska situacija značajno su doprineli lošijoj poziciji žena u našem društvu, posebno u ruralnim krajevima. Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.

Žene bez vlasništva nad stanom ili kućom teže ostvaruju ekonomsku nezavisnost, a zabrinjava i to što je u selima i dalje prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se i same odriču prava na udeo ili nasledstvo u korist braće i sinova. Sticanje nekretnina otežava činjenica da žene u Srbiji u proseku imaju za oko 8.000 dinara niže plate od muškaraca, a na selu je svaka druga formalno nezaposlena i samo 7,4 odsto njih poseduje zemlju.

Položaj žena na selu: Nevidljiva radna snaga

"Tek svaka šesta žena u ruralnim krajevima upisana je u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta žena vlasnica ili suvlasnica nekretnine. Vlasništvo na nepokretnosti je za njih važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao", kaže Jasmina Radovanović, kordinatorka Saveza za imovinu i urbanizam i savetnica za regulatornu reformu u NALED-u.

Kako smo ranije pisali, zvanična statistika beleži da je život žena u selima Srbije daleko od idealnog. One često rade izuzetno teške fizičke poslove i po 16 sati dnevno. Većina seoskih žena vodi se kao nezaposleno ili nikada nisu radile, pa nemaju socijalno, penzijsko i zdravstveno osiguranje. Njihov rad u porodici nije plaćen jer se smatra da su briga o deci, porodici i domaćinstvu njihova obaveza.

Samo 14 odsto žena poseduje neku nekretninu

Žene su upisane kao jedine vlasnice 13,95 odsto nekretnina, a kao suvlasnice u oko 12 odsto. Oko 25 odsto muškaraca u Srbiji poseduje stan, dok je procenat žena koje imaju tu nekretninu 14,6 odsto.

Ženama na selu potreban ravnopravniji pristup digitalnim veštinama

NALED aktivno radi na osnaživanju žena i ženskog preduzetništva u ruralnim sredinama, posebno kroz projekat "1.000 žena" koji je pokrenut u saradnji sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović kao predsednicom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i asocijacijom proizvođača rukotvorina "Etno mreža", koja pruža obuku i podršku ženama iz ruralnih područja u izradi tradicionalnih rukotvorina, kako bi svoje veštine iskoristile u svrhu obezbeđivanja stalnog izvora prihoda.


Tagovi

Naled Žene na selu Žene poljoprivrednice Nekretnina Nepokretnost Pokretanje posla Jasmina Radovanović Podrška ženama 1000 žena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivreda kao fabrika pod vredrim nebom koja nas svakim novim danom uči nekim novim životnim lekcijama dok ubiramo plodove celogodišnjeg rada sa plodne Vojvođanske zemlje

#RuralFoto #proizvodnja