Pretraživanje tekstova
Jedan naš čitalac obratio nam se sa pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodova kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci
Plodovi blizanci u povrtarstvu i voćarstvu nisu retka pojava. Sigurno ste barem jednom u životu naišli na dva slepljena paradajza, krastavca, patlidžana ili trešnje, šljive, pa čak i jabuke.
Jedan naš čitalac obratio nam se sa pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodova kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci. Pita se, da li je možda preterao sa prihranom ili je do oprašivanja. Navodi da ima pet vrsta patlidžana, a ove se godine "duplaju" samo kod jedne sorte koja je prošle imala perfektan rod.
Nekoliko je faktora zbog kojih može doći do ove pojave kod plodovitog povrća.
Neke sorte genetski su predisponirane za ovakav razvoj. Mutacije i specifične genetske karakteristike mogu dovesti do nepravilnosti u razvoju cvetova, a onda i plodova. Razlog može biti i hormonska neravnoteža tokom cvetanja i formiranja plodova.
Jedan od sve češćih faktora su ekstremno visoke temperaturne vrednosti, posebno tokom kritičnih faza cvetanja i oplodnje.
Jedan od faktora, a na koji možemo uticati je zalivanje. Ako ga ne izvodimo pravilno, odnosno biljci dajemo previše ili premalo vode, ili to činimo u najtoplije doba dana i to još hladnom vodom.
Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?
Nepravilno oprašivanje može dovesti do razvoja više semenih zametaka u jednom plodu, što onda može rezultirati blizancima.
Fizička oštećenja cvetova ili mladih plodova tokom rasta mogu dovesti do nepravilnosti i deformacija u razvoju.
Kada je reč o voću, najčešći razlog je stres usled veoma visokih temperaturnih vrednosti, 30 do 35 pa i više Celzijevih stepeni, kao i suše u vreme početka diferencijacije cvetnih pupoljaka (jun, jul) u godini koje je prethodila cvetanju.
Takođe, na pravilnu diferencijaciju cvetnih pupoljaka, na primer kod jabuke mogu uticati razni faktori poput podloge, rezidbe, podrezivanje korena, letnjeg plevljenja i rezidbe, opterećenje rodom, đubrenje, primena hormona rasta kao i već spomenute klimatske promene.
Kako da agro i pomotehnikom utičemo na formiranje cvetnih pupoljaka?
Dakle, reč je o plodovima koji su jestivi i jednakog kvaliteta, kao i ostali na matičnoj povrtnoj biljci ili voćki.
Da biste izbegli ovu pojavu, biljkama pružite svu potrebnu negu, posebno prilikom ekstremnih vremenskih uslova kojima smo svedoci iz godine u godinu.
Tagovi
Plodovi blizanci Dupli plodovi Nedostatak vode Deformirani plodovi Mutacije Oprašivanje Zalivanje Deformisani plodovi Difrencijacija cvetnih pupoljaka
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Velika Brezovica,ona je izvor inspiracije,opuštenosti i dubog poštovanja.Pravi melem za dušu. #RuralFoto #priroda