Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 08.06.2023. 07:30

Bolesti krastavca: Visoka vlažnost donosi plamenjaču, pepelnicu, truleži - kako ih suzbiti?

Gljivice, bakterije i virusi mogu da izazovu oboljenja koja potpuno uništavaju usev i rod krastavca. Prepoznajte simptome i reagujte na vreme.

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 795
  • 50
  • 0

Krastavci su veoma česta povrtarska vrsta koju uzgajamo, a dostupno nam je mnogo sorti i hibrida različite namene, dužine vegetacijskog perioda, karakteristika plodova. Zajedničko im je da imaju slabije razvijen korenov sistem koji se veoma lako oštećuje.

Visok prinos kvalitetnih plodova može da bude smanjen ili potpuno uništen pojavom različitih biljnih bolesti koje izazivaju gljivice, virusi i bakterije. Najbrojniju grupu čine gljivične bolesti, čak do 90 odsto.

Plamenjača krastavca

Bolest plamenjaču izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis (naslovna fotografija, op.ur.), a javlja se podjednako na usevu u plastenicima i na otvorenom. U godinama s povoljnim uslovima može potpuno da unište sve biljke i da ostanemo bez roda. Pogađa ih u početnim fazama razvoja, tri do četiri lista, i tokom vegetacijskog perioda. Pogoduje joj visoka vlažnost vazduha.

Simptomi se javljaju na listovima u formi ugaonih pega koje se šire, spajaju i zahvataju celu površinu. Zaraza se veoma brzo širi i za nekoliko dana sve biljke propadaju.

Kako bi se sprečila pojava plamenjače sejemo otporne sorte i hibride, ne treba preterivati sa zalivanjem, plastenici se redovno provetravaju. Preventivno se obavlja tretiranje sa sredstvima na bazi bakra, ali i prirodnim preparatima na bazi mleka u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Rastvor belog luka će delovati preventivno, a može i zaustaviti početnu infekciju. Korisna će biti primena svetlog rastvora kalijum permanganata. U slučaju primene hemijskih fungicida obratite pažnju na trajanje karence koja mora da bude što kraća.

Jednako je pogođen i plastenički i uzgoj na otvorenom (Foto: Depositphotos/weha)

Pepelnica

U godinama kada je visoka vlažnost vazduha i zemlje javlja se i pepelnica koju izaziva gljivica. Rod može da bude prepolovljen. Javlja se na biljkama u plasteničkoj proizvodnji i na otvorenom.

Zaštitite krastavac od pepelnice prirodnim preparatima

Prepoznaje se po karakterističnom izgledu inficiranih biljnih delova. Izgleda kao da smo posuli brašnom. Obratite pažnju na blizinu čička i bokvice koji mogu da budu izvor zaraze.

Druge bolesti

Antraknoza je još jedno oboljenje čiji se simptomi prvo javljaju na listovima, a mogu biti zahvaćeni i plodovi. Zaobljene smeđe pege se raspadaju. Osim hemijskih fungicida možemo da koristimo fungicidne rastvore pepela ili gorušice.

Veliki problem možemo imati u usevu s pojavom bakteriozne truleži za koju je efikasan rastvor belog luka. Za pripremu će biti potrebno 200 grama listova ili stabljika s cvetovima koje usitnimo i prelijemo s pet litara vode. Ostavimo poklopljeno sledeća četiri sata, procedimo i tretiramo biljke.

U vlažnoj sredini javlja se trulež korena koju prepoznajemo po uvenuću i smeđem korenu. Ovo virusno oboljenje prenose štetočine, posebno lisne vaši. Često je na parcelama i gredicama gde je u startnom đubrenju korišćen nezreo stajnjak. Biljke se mogu spasiti, ali će prinos biti drastično umanjen. Obratite pažnju da ne preterate ni sa azotnim đubrivima, jer njihov višak doprinosi ovoj pojavi. U slučaju da biljka ima uvenuo izgled, a koren je normalne boje radi se o drugoj bolesti - verticilioznom uvenuću.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Gaji se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Zaštita krastavca Bolesti krastavca Plamenjača krastavca Pepelnica krastavca Truleži krastavca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.