Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krastavca
  • 25.03.2021. 10:00

Zaštitite krastavac od pepelnice prirodnim preparatima

Pepelnica se često javlja i može dovesti do potpunog propadanja useva. Prednost u zaštiti od zaraze treba dati prirodnim sredstvima.

Foto: Depositphotos/matahiasek
  • 4.078
  • 101
  • 0

Pepelnica je oboljenje koje izazivaju različite vrste gljivica, a javljaju se na brojnim biljnim vrstama. Za njene uzročnike zajedničko je da se razvijaju na živim biljkama i od njih crpe hranljive materije. Veoma je učestala bolest krastavca koje umanjuje prinos, kvalitet plodova i može potpuno uništiti usev.

Izaziva je patogen Erysiphe cichoracearum. Karakteristični simptomi se javljaju na listovima u vidu brašnaste prevlake na površini. Osim krastavca, napada i druge pripadnike porodice tikvi. Na pomenutom povrću specifično je da ima kratak vegetacioni ciklus i da je usev podložan pojavi raznih oboljenja. Pepelnica i plamenjača su najčešća koja ga za veoma kratak period mogu potpuno uništiti. 

Izražena je u uslovima sušnih perioda i nedostatka vode, ali i kada je vlažnost vazduha velika, posebno tokom noći. Smena visoke vlažnosti u toku noći i suvog vazduha preko dana, potpomažu formiranje spora i daljem širenju. Vlaga pogoduje njihovom nastanku, a tokom dana, kada je nešto manja lako se šire putem strujanja vazduha. Osim vazduhom, spore raznose i insekti.

Salatne sorte otpornije od kornišona

Optimalna temperatura za razvoj pepelnice kreće se između 20 i 26°C. Kada se izjednače ove vrednosti sa vlažnim noćima i sušnim dnevnim intervalima, ispunjeni su uslovi za pojavu infekcije, a to je u proleće i na jeseni.

Prvi znaci bolesti manifestuju se na površini listova u vidu brašnastih mrlja, kao da je neko brašnom zaprašio list. Pored toga, izraženi su i na pupoljcima, cvetovima, mladim plodovima i stabljici. Kod jake zaraze, listovi se suše i propadaju, a plodovi na njima imaju veoma loš ukus i budu brzo uništeni.

Zdrave biljke mogu se lako odbraniti od infekcije, ali one pod stresom podložnije su napadu. U sprečavanju pepelnice, važnu ulogu imaju preventivne mere.

Plamenjača tikvenjača: Kako je prepoznati, sprečiti i lečiti?

Kod odabira sorti i hibrida, odlučite se za one koje su otpornije. Salatne sorte su tu u prednosti u odnosu na kornišone. Pored toga, ne sadite ih pregusto jer tada listovi ostaju dugo vlažni što stvara idealne uslove za razvoj bolesti i formiranje spora. Takođe, ne sadite ih u senci i polusenci.

Dobro osunčan usev je otporniji na pojavu ovog oboljenja. Zalivanje je najbolje obaviti ujutro. Ukoliko se listovi vlaže, brže će se osušiti tokom dana. To važi i za sušenje površine zemlje. Kada se navodnjavanje obavlja u drugom delu dana, biljke će duže ostati mokre i izložene povećanoj vlazi tokom noći.

Ne bi trebalo da budu izložene stresu jer im on slabi imunitet. Obezbedite ravnomerno snabdevanje vodom. Zalivanje uvek obavite u nivou zemlje i pri tom izbegavati kvašenje listova.

I lukovica ima fungicidno dejstvo

Brojni su prirodni preparati koje možemo koristiti za suzbijanje infekcije i zaštitu useva, kao što su soda bikarbona, mleko, razni biofungicidi. Njihova prednost je što ne zagađuju okolinu, nema ostataka otrova u plodovima, a pepelnica ne stvara rezistentnost na sredstva koje primenjujemo.

Preparat od sode bikarbone je najjednostavniji za pripremu i primenu. Dovoljno je da 30 grama rastvorimo u pet litara vode. U ovu smesu, radi boljeg prijanjanja može se dodati 10 ml organskog deteredženta. Osim toga, možemo je dodati u rastvor mleka čime će se povećati efikasnost zaštite biljaka krastavca.

Mleko se veoma često koristi u pripremi preparata koji sprečavaju pojavu ovog, ali i drugih oboljenja poput plamenjače. Kada se ispolje prvi simptomi može se koristiti razblaženo sa vodom 1:10 dok se kod jake zaraze, smanjuje udeo vode.

Kombinacija mleka i joda veoma je efikasna u sprečavanju širenja infekcije. Na jedan litar dodaje se 12 do 14 kapi joda i sve se razblaži sa 10l vode.

Rešite se plamenjače i pepelnice domaćim oparkom

Lukovicu (omatač crvenog luka) možemo iskoristi za pripremu fungicidnog sredstva, koje povećava otpornost biljaka krastavca na razne gljivice i druge prouzrokovače oboljenja. Potrebno je 400 gr lukovice preliti sa deset litara vode i zagrevati dok ne proključa. Kada se skuvaju, ostaviti ih dva do tri dana, posle se taj rastvor procedi i primenjuje. Daje dobre rezultate kao preventivna mera za mnoge bolesti. 

Sredstvo od pepela priprema se nakon što se prospe onaj nastao spaljivanjem drveta. Dovoljno je dve čaše pepela preliti sa tri litra vode, dobro promešati i ostaviti da odstoji sledeća dva do tri sata. Posle toga se rastvor dobro procedi i može se koristiti.

Danas postoje i preparati na bazi mikroba, koje nazivamo biofungicidi. Oni ne zagađuju prirodu i plodove povrća, a nema ni otrovnih ostataka.


Tagovi

Pepelnica krastavca Oboljenje krastavca Vlažnost vazduha Brašnaste mrlje Fungicidno sredstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao