Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 01.03.2023. 07:30

Čemu služi rastvor kalijum permanganata?

Primenjuje se od dezinfekcije semena do đubriva i fungicida. Koriste se male doze, a treba biti oprezan sa odnosima.

Foto: Depositphoto/mtaratun@gmail.com
  • 4.225
  • 201
  • 0

Kalijum permanganat se može na različite načine upotrebljavati u poljoprivredi. Ovaj jeftin proizvod je našao primenu kao sredstvo za dezinfekciju setvenog materijala i zemljišta, đubrivo, fungicid.

Budite oprezni, za pripremu rastvora koriste se male doze.

Dezinfekcija - od semena do zemljišta

Za potrebe dezinfekcije semena i sadnog materijala obavljamo potapanje u slabi rastvor u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Najčešće se koristi rastvor koncentracije 0,5 odsto koji je svetloroze boje, a potapanje traje 20 minuta. Maksimalna koncentracija je dva odsto i namenjena je semenu paprike, patlidžana, kupusa i bundeve.

Rastvor se priprema tako što se u 100 ml vode doda odmerena količina kalijum permanganata od 0,5 g i dobro promeša. Pre dezinfekcije uklonite sitna, polomljeno, oštećeno seme i očistite od primesa, uklonite biljne ostatke. Primenjeni rastvor će uništiti gljivice na površini i unutrašnjosti semena i podstaći klijanje.

Stimulisaće klijanje (Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net)

Nakon sprovedenog postupka obaviti ispiranje čistom vodom i osušiti setveni ili sadni materijal kako bi ga mogli čuvati do setve, odnosno sadnje. Lukovice i krtole krompira se potapaju osam sati u rastvor od pet grama u 10 litara vode.

Nešto jača koncentracija se koristi za dezinfekciju posuda u kojima se uzgajaju biljke i metalnih delova poljoprivrednog alata.

Kako sprečiti širenje bolesti prilikom rezidbe voća?

Upotrebljava se i za dezinfekciju zemljišta u plastenicima i na otvorenom. Ovaj postupak je najbolje primeniti u periodu ranog proleća posle čišćenja površine. Za dobijanje 0,2 odstotnog rastvora biće potrebno dva grama kalijum permanganata i 10 litara vode. Bolji rezultati se postižu kada se voda zagreje na 70 stepeni Celzijusa i zemljište obilno zalije.

Kao đubrivo, ali ne bez analize zemljišta

Navodnjavanje slabim rastvorom intenzivira se proces zarastanja oštećenja na biljnom tkivu. Koristi se kao đubrivo tri puta tokom sezone u razmaku od 21 dan. Međutim, primena mora biti zasnovana na rezultatima analize zemljišta. Na zemljištu kisele pH reakcije često bude višak elemenata koji su sadržani u ovom rastvoru. Voćni žbunovi veoma dobro reaguju na đubrivo koje se može pripremiti od tri grama kalijum permanganata i jednog grama borne kiseline koji se rastvore u 10 litara vode. Najbolje rezultate daje kada se primeni u proleće.

Njegova upotreba smanjuje mogućnost pojave i ublažava simptome infekcije. Dobro deluje kada su u pitanju bolesti poput: sive truleži, pepelnice, pegavosti.

Pripremljen rastvor je najbolje odmah upotrebiti, jer stajanjem na svetlosti dolazi do razgradnje i gubi delotvornost. Ne preterujte u primeni. Jače doze mogu imati kontra efekat. Zalivanje rastvorom jače koncentracije može dovesti do propadanja korenovog sistema. Čuvajte ga van domašaja dece.


Tagovi

Dezinfekcija krtola krompira Dezinfekcija zemljišta Đubrivo Rastvor Kalijum permanganat Dezinfekcija semena Odnosi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu