Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeva
  • 22.02.2024. 16:00
  • Šumadijski okrug, Gornja Trnava, Topola

Bundeva je zdrava i potpuno organska, a Novaković ima plodove i po 50 kilograma

Sočno meso narandžaste boje može da se konzumira na različite načine, a podjednako su zdrave i njene semenke.

Foto: Marija Lazarević
  • 396
  • 68
  • 0

Nenad Novaković iz Gornje Trnave kod Topole godinama gaji bundevu i sa ponosom kaže da je sebe pronašao baš u toj proizvodnji.

"Pre nekih desetak godina počeo sam sasvim slučajno da gajim bundevu. Od druga sam video kako on to radi i odlučio sam da se i ja oprobam u tome. Uzeo sam seme, počeo sa 20 ari i sada sam stigao do površine od hektar i po. Godina za nama bila je i više nego dobra za bundevu, kiše je bilo uvek kada je trebalo, tako da je rod bio odličan, a i cena od 50 dinara po kilogramu je sasvim zadovoljavajuća", kaže Novaković. 

TOP 10 načina kako da iskoristimo bundevu

Koliko je bundeva zdrava mnogi ne znaju, ali ovo organsko povrće veoma je korisno za naš organizam. Sočno meso narandzaste boje može da se konzumira na različite načine, a podjednako su zdrave i njene semenke.

Više nego dobra godina za bundevu

"Ona je veoma zdrava, pogotovo za mlade majke i decu, od kašica za bebe nema ništa zdravije. Za muškarce je zdrava za prostatu, uzimaju i bundevine semenke koje se mogu ispeći", objašnjava naš sagovornik.

Rekord od 52 kilograma

Ovaj domaćin ih gaji godinama i za sebe kaže da je pravi ekspert za ovu povrtarsku biljku. U svojoj dugogodišnjoj karijeri zabeležio je bundeve teške i preko 50 kilograma, a ove godine većina plodova je oko 30 kilograma. 

"Najteža ove godine je do 35 kilograma, a imao sam od 52 kg na Oplenačkoj berbi kada sam izlagao i to je najteža do sada", kaže ovaj proizvođač. 

Kako dobiti velike plodove bundeva?

Bundeva se na našoj trpezi najčešće može videti za Badnji dan, a Novaković većinu godišnje proizvodnje plasira na beogradskim pijacama. On ističe da se rendana bolje isplati, pa tako ovaj domaćin dnevno proda i do 40 kilograma ovog povrća.

Dnevno proda do 40kg na komad, krišku ili rendanu

"Prodajem na komad, krišku i rendanu. Za nijansu se bolje isplati rendana. Dnevno prodam i do 40 kilograma rendane, a prošle godine za Badnji dan sam prodao preko 80 kilograma", ističe on. 

Ne zahteva hemijske tretmane

Bundeva je organsko povrće jer ne zahteva hemijske tretmane i lako se uzgaja. 

"Kad bude maksimalna vegetacija, bude metar uvis listova i tu dete da uđe ne može. List sve prekrije i samo se vidi zelenilo. Bundevi je obavezan plodored i obavezno stajsko đubrivo. Ove godine smo razorali lucerište, pa je porasla nenormalno, a i seme je bilo dobro. Inače, uvek sam ostavljam seme od svojih bundeva, osušim prirodno i čuvam na suvom mestu", kaže Novaković i dodaje da ne treba da je uhvati trava u fazi razvoja.

Kako sušiti i čuvati seme bundeve?

Prema njegovim rečima sremske su dobre za čorbe i za pite, one su sočnije, a za pečenje su dobre suve koje imaju rebra po kori.

Cena po kriški je 150 dinara

Cena je 50 dinara po kilogramu dok se kriška prodaje po ceni od 150 dinara. Najviše novca treba izdvojiti za kilogram rendane - 250 dinara

Bundeva se gaji još od najranijeg perioda čovečanstva, a na naša područja je dospela iz Male Azije preko Grčke, sredinom 16. veka. Seme je bogato uljem, proteinima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima. Od mineralnih materija seme je bogato fosforom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, gvožđem i bakrom. 


Foto prilog


Tagovi

Nenad novaković Lekovitost Proizvodnja Bundeve Bundevino seme Cena bundeve


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!