Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme bundeve
  • 20.11.2023. 07:30

Kako sušiti i čuvati seme bundeve?

Vlaga i temperatura su presudni faktori za sušenje, ali i za čuvanje omiljene zimske grickalice ili semenke za sledeću setvenu sezonu.

Foto: Depositphotos/nazilekeskin
  • 1.413
  • 75
  • 0

Postoje razni načini primene bundeva, a njihove semenke su cenjene u gastronomiji i narodnoj medicini. Omiljene zimske grickalice se vade iz ploda, očiste, operu od pulpe i žilica. Posle toga ih je potrebno osušiti.

Ovaj postupak se sprovodi i u slučaju kada želimo da sačuvamo seme određenih sorti.

Suvo i dobro provetreno mesto

Posle pranja ostavite da se ocede u cedilu, a zatim ih rasporedite u tankom sloju na ubruse ili krpe i ostavite da se okapa suvišna voda sa površine semenki koje mogu da budu gole ili u ljusci.

Prirodan način podrazumeva da ih rasporedimo po ravnoj površini, da se ne dodiruju. Sušimo na prohladnom, suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha sledećih mesec dana. Povremeno ih promešajte kako bi se preokrenule i ravnomerno osušile sa obe strane. Obezbedite suvu sredinu, jer povećana vlaga i slaba cirkulacija vazduha dovode do pojave buđi i truljenja.

Osim toga, možemo da ih sušimo u dehidratoru ili peći na nižoj temperaturi do četiri sata. Okrećite ih da ne zagore. U slučaju da želite da sačuvate seme za setvu najbolje je prirodni način, jer temperatura preko 40ºC može da umanji klijavost.

Čuvaju se do jedne godine

Vlaga i temperatura su ključni faktori čuvanja. Povećana vlaga dovodi do brzog propadanja. Na suvom i hladnom mogu da se čuvaju do godinu dana. Mogu da se drže i u zatvorenim posudama u frižideru ili drugom hladnom prostoru. Veće količine se pakuju u papirnate vreće ili kartonske kutije.

Možete da ih preradite u kremove, umake, dodajete u zimnicu ili tostirate. Za tostiranje koristite očišćene ili gole semenke koje pečete u peći oko 50 minuta na temperaturi od 150ºC. Povremeno promešajte da ne zagore sa jedne strane.

Tri načina kako ispeći semenke bundeve - posebno zdrave za muškarce?

U kombinaciji sa sirom dobija se odličan, zdrav namaz. Samelju se zajedno sa lukom vlašcem, uljem, belim lukom i biberom te pomeša sa krem sirom. 

A šta ćete vi sa semenkama bundeve? Pišite nam u komentarima ispod teksta


Tagovi

Tikva golica Semenke bundeve Semenke tikve Čuvanje semena bundeve Sušenje semena bundeve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!