Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 07.12.2020. 07:30

Evropski beli luk u dobrom stanju, Kina u problemu zbog hladnjača

Kina je ostvarila veliku i dobru berbu u smislu kvaliteta i veličine, ali se takođe nosi sa velikom potražnjom, a u proteklih par meseci i sa ozbiljnim problemima oko izvoza zbog nedostatka hladnjača.

Foto: Wikimedia commons/Nino Barbieri
  • 210
  • 15
  • 0

Situacija na tržištu belog luka ove godine nije ni malo jednostavna. Na primer, španska berba smanjena je za gotovo 45 odsto, a dostupna ponuda nije vrhunska. Kina je ostvarila dobru berbu u smislu kvaliteta i količine, ali se takođe nosi sa velikom potražnjom, a u proteklih par meseci i s ozbiljnim problemima oko izvoza zbog nedostatka hladnjača, piše Fresh Plaza

Slaba ponuda povećala cene u Španiji

I dok je kvalitet unutrašnjosti belog luka mnogo bolja nego pređašnjih godina, obilna i dugotrajna kiša tokom leta koja je zahvatila veći deo Španije, nanela je ozbiljna oštećenja na ljusci lukovica. Posledica toga bio je nedostatak vrhunskih proizvoda i povećanje cena na 3,60 €/kg.  

"Ove godine proizvođači dosta špekulišu i odbijaju da prodaju svoju robu jer misle da će cene i dalje da rastu. Sve je manje belog luka na tržištu i supermarketi su prisiljeni više da prodaju uvoznu iz drugih zemalja poput Kine ili Argentine“, kaže jedan španski trgovac.

Inače, ova država druga je po redu (odmah iza Kine) što se tiče proizvodnje (16,4 odsto) u vrednosti izvoza od 354 miliona dolara.

S druge strane, loše vreme, ali ono sušno, pogodilo je Francusku, a prinosi su, kao i u Španiji, manji nego prošle godine. Ipak, veća potražnja spašava stvar što uzgajivačima osigurava prihvatljive cene.

Takođe, konkurencija na drugim tržištima nije toliko velika kao prošle godine, a francuski i španski prilično je popularan u Evropi, zbog manje količine kineskog. 

U Italiji proizvodnja porasla za 10 odsto

U Italiji su, za razliku od spomenutih država, plodovi i u pogledu prinosa i kvaliteta bili zadovoljavajući. U odnosu na prethodnu godinu tamo je proizvedeno 10 odsto više belog luka. 

Što se tiče cena, zabeležen je blagi ukupni porast zbog jake potražnje tokom lockdowna u martu i aprilu. Većina supermarketa ima domaći proizvod na svojim policama. Ali, strani lanci, od kojih su većina diskonti, nude špansku (skuplju) ili kinesku (jeftiniju) robu. 

Ozimi beli luk: Do kada i kako ga saditi - koja su pravila uzgoja?

Kada su u oktobru i novembru najavljene nove mere "zaključavanja", nemački trgovci ponadali su se skoku prodaje sličnom onom koji je bio i u proleće. Međutim, potrošači su reagovali sasvim suprotno, a trgovci smatraju kako je takvo ponašanje izazvano ekonomskim posledicama pandemije.

Trenutno se na policama nalazi svež beli luk iz Holandije sa istorijski visokim cenama, a u narednim nedeljama trgovci očekuju i onaj iz Argentine. Takođe, sadnja ovogodišnjeg krenula je u brojnim regijama, a odvija se dobro, kako poljoprivrednici tvrde, zahvaljujući povoljnom vremenu.

U Kini nedostatak hladnjača - problem

Sezona u Kini, najvećem svetskom proizvođaču i uvozniku, ove godine dala je obilne prinose, a kvalitet je bolji nego prethodnih. Cena još nije pokazala veće oscilacije. Stoga je ove godine manje trgovaca koji špekulišu na tržištu ovog popularnog povrća.

Iako je ukupan izvoz povećan, poslednjih meseci javljaju se problemi s nabavkom hladnjača koji bi, ako se situacija nastavi, mogli uveliko da naškode azijskom tržištu ove namirnice. Osim toga, okeanski transport je usporen, što dodatno povećava nedostatak hladnjača u lučkim gradovima kao što su Šangaj, Ningbo, Kvingdao i Lianjungang.

Veća potražnja za belim lukom: Izvoz kineskog porastao 38 odsto

Prema zadnjim procenama, kako navodi east-fruit, u kineskim skladištima nalazi se 4,6 miliona tona belog luka, što je 30 odsto više od prošlogodišnjih količina. Zanimljiv je podatak i taj da je od januara do avgusta ove godine zemlja uspela da izveze oko 1,42 miliona tona, što je za 38 odsto više u odnosu na 2019. 


Tagovi

Tržište Vremenske neprilike Prinosi belog luka Izvoz Cena Belog luka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić