Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 01.11.2020. 19:00

Veća potražnja za belim lukom: Izvoz kineskog porastao 38 odsto

Do avgusta je kineski izvoz svežeg i rashlađenog belog luka iznosio 1,42 miliona tona, što je međugodišnji porast od preko 390.000 tona. 

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 155
  • 7
  • 0

Početkom 2020. godine globalno širenje virusa korona preplavilo je internet sumnjivim medicinskim savetima o tome kako izbeći ili izlečiti bolest. Jedan takav primer koji navodno potiče od medicinskog mudraca poznatog kao "stari kineski lečnik", kaže kako je konzumiranje činije vode s kuvanim belim lukom poboljšalo i izlečilo osobe obolele od ove bolesti, skoro preko noći.

Beli luk - potencijalni lek u borbi sa virusom COVID-19

Ali, trenutno nema dokaza koji upućuju na to da konzumiranje ove namirnice štiti od virusa SARS-CoV 2, ali znamo da jača imunolološki sistem generalno. Lekari kao i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručili su kako u mnogim slučajevima takve vrste lekova same po sebi nisu štetne, ali sve dok vas ne sprečavaju da sledite medicinski savet zasnovan na naučnim dokazima. 

U Kini porastao izvoz

A kada je reč o tržištu, sa završetkom sezone berbe belog luka u Kini, količina uskladištenog svežeg dosegla je 4,46 miliona tona, što je 30 odsto više u odnosu na prošlogodišnjih 3,43 miliona tona.

Ova zemlja izvozi 70-80 odsto od ukupno proizvedenog belog luka u svetu. Iako su cene ove godine niže, opseg izvoza znatno se povećao, održavajući dosledniju trgovinu sa ključnim izvoznim tržištima poput Japana, Južne Koreje, Singapura, Malezije, Bliskog Istoka i Evrope, navodi producereport.

"Cene u poslednje vreme variraju pa tako ovogodišnja, crvenog hibridnog belog luka od 5,5 centimetara dosegla je 0,70 dolara po kilogramu pre nego što je 10. oktobra pala na 0,64, daleko ispod prošlogodišnje od 1,13“, pojašnjavaju analitičari. 

U maju ove godine opseg izvoza skočio je na 281.100 tona pre nego što se postupno vratio u normalu. Do avgusta je kineski izvoz svežeg i rashlađenog belog luka iznosio 1,42 miliona tona, što je međugodišnji rast od 390.700 tona (38 odsto). 

Evropskom belom luku (opet) preti uvoz iz Kine?

Predviđa se da će se inostrane narudžbine i dalje povećavati do Nove godine, gurajući cene na prvobitne. Neki smatraju kako je pandemija Covid-19 pokretač sve većih inostranih narudžbina, jer mnogi potrošači veruju da upravo ova namirnica ima svojstva jačanja imuniteta.

"Iako su cene u Kini ostale niske, očekuje se da će postupno rasti s povećanom potražnjom kako se bliže 2021. i kineska Nova godina“, procenjuju stručnjaci. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Lek Potražnja Izvoz Kina Virus korona


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!