Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja belog luka
  • 22.06.2020. 15:00

Evropskom belom luku (opet) preti uvoz iz Kine?

Rane sorte belog luka u Italiji su već prodate, u Francuskoj se očekuje prinos kao proteklih godina, ali su pojedini delovi Španije suočeni s velikim gubitkom. Istovremeno, u Kini je proizvedeno 20 odsto više belog luka nego lani.

Foto: Depositphotos/photokitchen
  • 207
  • 6
  • 0

Prema službenim podacima Evropske komisije zemlje članice Evropske unije godišnje proizvedu oko 400.000 tona belog luka, u poređenju sa oko 28 miliona tona u čitavom svetu. Većina zemlja nije samodovoljna u toj proizvodnji pa ga često uvozi iz Kine ili Argentine.

"Do sada smo obavili prilično dobar posao sa belim lukom. Cela Evropa čeka da proizvodi postanu dostupni kako bi proverili kvalitet nakon padavina u poslednjih nekoliko nedelja", objašnjava za freshplazu administrator kompanije "Agrimpex Farming", Antonio Tućilio.

U Italiji rane sorte već prodate, u Španiji kiša smanjila prinos?

Berba u južnoj Italiji tekla je bez problema. Rezultat je bio prihvatljiv i većina količine se prodavala kao sveži ili poluprerađeni proizvod na tradicionalnim lokalnim tržnicama.

"Kasne sorte se i dalje beru, a radovi će se okončati tokom sledeće dve nedelje", napomenuo je Tućilio. Govori i kako se rani beli luk gotovo u celosti prodao i da se sada čekaju kasne sorte u Venetu i Emiliji-Romanji, uz nadu da neće biti vremenskih neprilika koje bi uticale na berbu.

Jesenja sadnja ozimog belog luka

Količine u Francuskoj su u skladu s proteklih nekoliko berbi. U Španiji je kvalitet na području Kordobe dobar, ali oko 20 odsto oštećeno je kišom i srednje niskim temperaturama, plus štetom na glavnom proizvodnom području La Manća koja se još uvek procenjuje, a smatra se da bi gubici mogli da dosegnu i do 50 odsto. To bi i te kako uticalo na njihovu proizvodnju, jer je ta država vodeći evropski uzgajivač i izvozi belog luka na gotovo svaki kontinent.

Prema Tućiliju, početna prodaja krenula je s visokim cenama.

"Mislili smo da će cene pasti, ali s obzirom na manje količine u regiji La Manća, one rastu. Farmeri i trgovci oklevaju s prodajom jer žele da procene štetu i, pre svega, osiguraju kvalitet proizvoda koji se trenutno suši. U svakom slučaju, nadamo se da će većina belog luka sorte Morado biti dobra i da više neće biti problema kada su u pitanju kvalitet ili količine", dodao je Tućilio. 

Zbog niske cene kineski beli luk preti evropskom?

U Kini je kvalitet dobar i prinos je zadovoljavajući, a tamo je proizvedeno oko 20 odsto više nego u prošloj sezoni. "Cene su mnogo niže nego prošle godine, što bi moglo da utiče na međunarodno tržište, iako su još uvek na snazi mere ograničenja, jer su količine koje mogu da se uvezu u Evropske unije ograničene, a porezi postoje i u Severnoj i Južnoj Americi."

Pravilan uzgoj belog luka na otvorenom

Teško je predvideti šta bi trebalo da očekujemo. Cene neće pasti u odnosu na uvoz iz Kine, jer je verovatno da će evropska količina, posebno španska, biti niska. Nadamo se da će kotacije nadoknaditi štete proizvođačima koji su se morali da se nose sa gubicima. Osim iz Kine, Evropa beli luk uvozi i iz Aregntine.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Evropa Kina Uvoz Evropski beli luk Kineski beli luk Proizvodnja belog luka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]