Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paradajza
  • 09.10.2022. 16:30

Kako izbeći greške u proizvodnji paradajza?

Paradajz se ne proizvodi kao nekad što su to radile naše bake i nane, tehnologija proizvodnje je u mnogom promenjena, modernizovana, čime se postiže veći prinos po jedinici površine.

Foto: Depositphotos/emaria
  • 434
  • 39
  • 0

Paradajz, Lycopersicum esculentum, jedna je od najčešće uzgajanih kultura od povrtarskog bilja kod nas. Gaji se na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru. Reč je o zahtevnoj kulturi koju nije lako proizvesti, ako želimo da imamo dobar prinos. Klimatske promene i pojava novih štetočina dodatno otežava proizvodnju i vrsnim poznavaocima, a naročito početnicima.

Potrebno je mnogo truda i znanja da bi proizveli dobre i zdrave plodove zadovoljavajućeg prinosa. Paradajz se ne proizvodi kao što su to nekada radile naše bake i nane, tehnologija je u mnogom promenjena, modernizovana, čime se postiže veći prinos po jedinici površine. Upravo je to suština i osnovni cilj ozbiljnog proizvođača koji želi imati - i kvalitet i kvantitet.

Šta su determinantne sorte, a šta indeterminantne?

Ranije, kada plastenička proizvodnja nije bila toliko zastupljena, u toplijim krajevima Bosne i Hercegovine proizvodile su se determinantne sorte, a masovnom plasteničkom proizvodnjom stekli su se uslovi za proizvodnju indeterminantnih i hibrida paradajza.

Kod indeterminantnih sorti stabljika je neograničenog rasta i oslonjena na špagu (Foto: Depositphotos/icefront)

Determinantne sorte i hibridi su one vrste paradajza čija je stabljika ograničenog rasta. Dakle, one se koriste za proizvodnju na otvorenom, a stabljika dostiže visinu oko 1,2 m i za njih su dovoljni kolčevi, odnosno štapovi visine od oko 1,5 metar.

S druge strane, plastenička proizvodnja se zasniva na upotrebi indeterminantnih sorti i hibrida čija je stabljika neograničenog rasta i oslonjena na špagu. Ona se veže za samu biljku iz rasada pri dnu i konstrukciju plastenika tako da visina biljke zavisi i od visine plastenika, odnosno staklenika. Visina i iskoristljivost stabljike može biti i do 10 m i više.

Šta savetuje Ginisov rekorder u uzgoju najvišeg paradajza?

Kada se donji spratovi rodnih grana oberu, stabljika se spušta na niže, a s eksploatacijom se kreće na višim cvetnim granama, na taj način prinos po samoj biljci je veći, a postiže se mnogo veći prinos po jedinici površine.

Izbor pravog rasada

Na fotografijama priloženim u galeriji možete videti neke greške u proizvodnji. Radi se o maloj proizvodnji za vlastite potrebe, ali i o zapuštenoj. Domaćini su nabavili odličan rasad u čašicama, ali hibrida sa neograničenim rastom. Neznajući za tu razliku, upotrebili su nisko i tanko kolje koje je od težine roda i same biljke pucalo i lomilo se. Znači, trebalo je da uzmu više kolje ili improvizuju konstrukciju sličnu u plastenicima i oslonac praviti špagom.

Umesto špage, upotrebili su nisko i tanko kolje

Zatim, nisu vodili brigu o mikroklimi i prozračnosti same biljke, kao ni o zakidanju zaperaka tako da je ona postala žbun s dosta lisne mase, a malo ploda. U ovom slučaju se mogla voditi proizvodnja na dve rodne grane i s nižim stablom te se nije smelo dozvoliti da biljka samo buja i uzima hranu na uštrb roda.

Konkretno, znatno manje je bilo plodova dobrog kvaliteta, te ih dosta je na samom početku sazrevanja istrulo, jer nije bila dobra prozračnost, upravo zbog obilja nepotrebne lisne mase.

Zasenjivanjem plastenika sprečite ožegotine na plodovima biljaka

U praksi, pri proizvodnji paradajza na otvorenom, se znatno dobro pokazala upotreba mreže za zasenu koja je štitila biljku od ožegotina sunca, te visoke temperature pri kojoj se cvetovi suše i otpadaju, a donekle i od bolesti i štetočina.

Neznanje mnogo košta, a domaćini gube i vreme i novac. Iz tog razloga pre bilo kakve proizvodnje treba se dobro informisati o proizvodnji.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Paradajz Uzgoj paradajza Poljoprivreda Plastenička proizvodnja Otvoreno polje


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Velika zlatna medalja i pehar šampiona u grupi proizvoda od mesa za "Vlašku magiju" - gotovo jelo. Medjunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Presrećni smo 😀 Čestitamo svim kolegama 👏 @vlaska__magija @novosadski_sajam #vlaškamagijagoto... Više [+]