Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dekaptiranje i pinciranje
  • 28.04.2020. 18:00

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Dekaptiranjem ili zakidanjem vrha postiže se zaustavljanje rasta biljke i potpomaže formiranje i zrenja plodova, a pre njega se obavlja pinciranje, odnosno zakidanje zaperaka.

Foto: Julijana El Omari
  • 7.732
  • 82
  • 0

Postoje mnoge vrste povrća koje zahtevaju oblikovanje tokom rasta. To je mera koju prvenstveno sprovodimo zbog zdravlja biljaka, ali i kako bi dobili lepo oblikovane i krupne plodove.

Dekaptiranje - zakidanje vrhova biljaka

Zakidanje vrhova biljaka naziva se dekaptiranje i njime se postiže zaustavljanje rasta, te potpomaže formiranje i zrenje plodova. Obavlja se nakon što je biljka razvila dovoljan broj plodnih etaža.

Seče se pomoću oštrog noža ili makaza, a uobičajeno je da se dekaptira vrh biljke iznad zadnje zametnute cvetne grane, zajedno s dva do tri lista.

Zašto je važno uklanjati donje listove kod paradajza?

Važno je napomenuti da nisu sve kulture podložne dekaptiranju i ova mera kod nekih može da izazove bujni rast bočnih izdanaka odnosno zaperaka, koji moraju da se uklone pinciranjem.

Pinciranje - zakidanje zaperaka biljaka

Ljudi često mešaju pojmove pinciranja i dekaptiranja, a razlika je u tome što je pinciranje otkidanje zaperaka, a dekaptiranje vrhova. Pinciranjem se odstranjuju središni izdanci odnosno zaperci dužine od pet do 10 cm. Ono se sprovodi redovno, jednom nedeljno za vreme intenzivnog rasta biljke, a nikako nije dozvoljeno da zaperak preraste i preuzme centralni položaj.

Ono što se nalazi u tzv. pazuhu lista treba da otkinemo

Pinciranje ima uticaj na dalji razvoj plodova i cele biljke. Zakidanje mlađih zaperaka obavlja se ručno, ali ako je zaperak stariji, odnosno deblji, kako se ne bi oštetila glavna stabljika, treba ga seći makazama ili nožem.

Primer oblikovanja paradajza pinciranjem i dekaptiranjem

Tipična kultura koja se mora oblikovati je paradajz kako se ne bi razvila u nepregledni grm sitnih plodova kog često napadaju biljne bolesti.

Kod oblikovanja najbolje je ostaviti dve osnovne grane na kojima će se razvijati cvetovi, a kasnije i plodovi. Zaperke prepoznajemo tako što se oni nalaze između listova i glavne grane koja raste u visinu, a ono što se nalazi u tzv. pazuhu lista treba da otkinemo.

Skidajte zaperke paradajza na vreme, imaćete veće i zdravije plodove

Nakon toga treba ukloniti i donje listove kako bi biljci osigurali bolju cirkulaciju vazduha u donjem delu gde se najčešće pojavljuju bolesti poput plamenjače.

Na kraju, kada biljka dosegne određenu visinu treba odrezati, odnosno dekaptirati njen vrh i tako zaustaviti rast biljke, a energiju preusmeriti u rast plodova.

Osim paradajzu, možemo da skidamo zaperke i paprici, patlidžanu, tikvicama, lubenici, dinji, krastavcima i drugim vrstama.


Tagovi

Dekaptiranje Pinciranje Zakidanje vrhova Zakidanje zaperaka Proizvodnja povrća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.