Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik uz kuću
  • 18.01.2020. 12:00

Kako sami da napravite jeftin plastenik?

Plastenik, manji ili veći možete kupiti ali i napraviti. Ako ga sami uz pomoć prijatelja pravite, koštaće vas znatno jeftinije. Osim izbora mesta za postavku plastenika, obratite pažnju i na izbor konstrukcije (metalne ili plastične) i debljinu folije.

Foto: Depositphotos/Mawer79
  • 7.464
  • 88
  • 0

Poslednjih godina gajenje povrća u plastenicima uzelo je velikog maha jer su njegove prednosti višestruke. Moguće su tri-četiri berbe na istom zemljišnom prostoru tokom godine, kao i dvostruko-trostruko veći prinosi plodova nego na otvorenom prostoru. Takođe, ranijim sazrevanjem plodova u plasteničkoj proizvodnji postižu se veće cene na pijaci.

Pre nabavke potrebnog materijala za gradnju morate se odlučiti za veličinu plastenika. Po veličini i obliku plastenici se dele na: niske, srednje i visoke. Niski su visine oko pola metra i služe za proizvodnju rasada. Srednji ili poluvisoki su oko jedan metar visine, široki dva-tri metra, a dugački 20 metara. Visoki plastenički tuneli (od dva do tri i po metra), široki su od 4,5 do 7,5 metara, a dugački prema prostornoj mogućnosti i potrebama od 20 do 100 metara.

Priprema plastenika za sledeću proizvodnu sezonu

Savijanje konstrukcije (cevi u lukove)

Cevi možete saviti u lukove tako da im krajevi budu udaljeni pet metara. Lukovi se postavljaju na svakih 1,5 metra. Za plastenik (tunel) dug 30 metara, potrebno je 20 lukova. Da bi se povećala zapremina tunela i omogućili lakši radovi, bolje korišćenje prostora i sunčeve energije, lukovi se "nasađuju" na drvene stubiće ukopane u zemlju najmanje pola metra. Čelo stubića se izbuši burgijom i u tu rupu zavuče kraj cevi. Vrh stuba se stegne debljom gvozdenom žicom ili specijalno napravljenom metalnom grivnom, kako bi se sprečilo pucanje drveta.

Cevi i stubići mogu se spajati i na drugi način: u njih se mogu izbušiti rupe široke 12 i duboke 10 centimetara, onda zavući parče gvozdene šipke dužine 15-20 centimetara, na čiji se gornji kraj navlači cev.

Za pokrivanje tunela izgrađenih od cevi dugih šest metara, potrebna je folija širine osam metara. Stubići koji imaju duže lukove treba da budu iznad površine zemlje 60-70 centimetara, tako da ostaje 30 cm folije za zatrpavanje zemljom sa strane. Ako su cevi duge osam metara, onda je za pokrivanje takvog tunela potrebna folija širine deset metara.

Sastavljanje (varenje) folija manjih dimenzija

Folija mora da bude određene debljine i dobro da propušta sunčevu svetlost. Najčešće se koriste folije debljine od 0,10 do 0,20 milimetara. Period trajanja folije je od jedne do dve godine, zavisno od njenog kvaliteta.

"U nedostatku folija potrebnih širina, dve-tri trake se mogu sastaviti vrelom peglom. Dve trube (kotura) folije stave se jedna pored druge iza stola na kome će se "peglati" ivice. Lenjirom i olovkom izvuče se linija udaljena pet centimetara od ivice stola. "Varenje" obavljaju tri radnika. Jedan odmotava, drugi zateže folije na drugom kraju stola, a treći postavlja traku čvršćeg papira iznad folije, proverava zategnutost folija i preklapanje do označene linije i vrelom peglom pritiska po papiru iznad folije, vodeći računa da peglom ne izgori foliju," objašnjava dr Ivo Đinović.

Kasnije se zavarene folije polako odlepljuju od stola, jer je plastika topla i mekša, pa se lako može pocepati. Važno je da gornja ivica bude stopljena sa masom, tako da površina bude glatka, bez "džepova". Dalji postupak varenja sastoji se u pomeranju folija napred i slepljivanju čitavom dužinom.

Šta uraditi na plasteniku u slučaju jakog vetra

Završna postavka sklopljenih delova

Pre nego što se folija postavi, naprave se vrata i zatvori čelo plastenika, kako bi se sprečilo da vetar podigne foliju. Folija smotana na već opisani način se donese na vrh konstrukcije, zategne po dužini koliko je to moguće i krajevi opruže niz obe strane do zemlje. Odmah se pristupa zatezanju, uspravljanju i vezivanju spolja kanapom, na nekoliko mesta, kako bi se sprečilo nadimanje i cepanje.

"Posle svega na red dolazi jedna od najvažnijih radnih operacija u ovom poslu - zatvaranje čela. Folija mora da štrči preko čeonih lukova da bi mogla za njih da se fiksira rasečenim plastičnim prstenovima. Dužina folije mora biti tri-četiri metra duža sa obe strane, jer će se njome zatvarati čeone strane. Jedan deo će biti isečen za izgradnju vrata, a drugi će zatvarati šupljine između lukova, vrata i površine zemljišta“, naglašava dr Đinović.

Kada je plastenik postavljen, pristupa se pripremi zemljišta za setvu i rasađivanje povrća ili jagodastog voća, jer se prilikom izgradnje zemlja ugazi i sabije.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Plastenici Poljoprivreda Uzgoj povrća Uzgoj voća Ivo Đinović Alis Photo


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P