Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 07.12.2019. 18:00

Šta uraditi na plasteniku u slučaju jakog vetra

Borba protiv štete koju može da nanese jak vetar počinje pre svega od izbora pravilne lokacije za postavljanje plastenika. Nastavlja se upotrebom odgovarajućeg repromaterijala, a u krajnjem slučaju i ciljanim sečenjem folije plastenika.

Foto: Pixabay/Gab_riel_P
  • 2.337
  • 77
  • 0

Uticaj elementarnih nepogoda na plasteničku proizvodnju u poslednje vreme je višestruk. Pri tom, najčešće se izdvaja destruktivan uticaj jakih vetrova koji može da bude poguban za plasteničku proizvodnju. U nastavku pročitajte koje sve parametre morate uzeti u obzir kako bi proizvodnja bila bezbedna.

Orjentacija u prostoru

Prvi i ujedno vrlo često presudan korak prilikom kupovine i postavke plastenika je svakako njegova orjentacija u prostoru, odnosno mesto postavke. Prilikom postavljanja istog, vrlo bitno je razmotriti nekoliko parametara koji definišu njegovu postojanost na određenom prostoru. 

Vrlo bitno je prvenstveno obratiti pažnju na strukturu zemljišta na kom se plastenik postavlja. U zavisnosti od strukture tla i prisutnosti određenih zemljišnih frakcija, određuje se i dubina postavke plastenika. Bez obzira o kom tipu konstrukcije da je reč, na strukturu zemljišta je vrlo bitno da obratite pažnju.

Kako pripremiti plastenik za sledeću sezonu

Određivanje pravca udara najjačih vetrova je sledeća bitna stvar. Naime, ukoliko je područje pod uticajem jakih vetrova, potrebno je plastenik pozicionirati ka pravcu najjačih tako da im  čeona strana plastenika bude izložena.

Koristiti prirodne barijere

Prilikom postavke, vrlo bitno je obratiti pažnju na postojanost prirodnih barijera u prostoru. Ovakvi objekti mogu biti idealna vetrozaštitna zona za plasteničku proizvodnju. 

Vrlo važno je u obzir uzeti postojanje polupropusnih barijera kroz koje vazduh prolazi. Ovakav oblik barijera bira se jer ne stvara vrtlog vazduha iza njih, kakav se može očekivati kod onih nepropusnih. Polupropusne barijere moraju biti dovoljno udaljene od plastenika kako ne bi stvarale senku na plasteniku.

Idealne polupropusne barijere su zelena ograda, drvoredi, ali i zelena mreža za zasenjivanje postavljena pored plastenika. Ovakav vid zaštite potreban je kako bi se najjači vetrovi redukovali, odnosno kako bi prvi jači udar bio dispergovan i ne bi ostavio štete na foliji i konstrukciji.

Kaiševi kao idealna prepreka oštećenju plastenika

Ukoliko je ipak zbog svih elementarnih uslova neophodno plastenik postaviti na poziciji na kojoj je izložen jakim udarima vetra, u zaštiti istoga potrebno je koristiti kaiševe, odnosno španere za plastenik. 

Kako odabrati mesto za plastenik?

Navedeni repromaterijal može biti izgrađen od različitih materijala. Međutim, najefikasnije je ako se izrađuje od ojačane PVC folije koja će imati amortizaciju prilikom vetrovitih uslova i neće cepati foliju. Takođe, vrlo bitna stvar je i način postavke kaiševa koji moraju biti postavljeni duboko u zemljište i to unakrsno kako bi osigurali bolji zaštitu. Prilikom postavke istih važno je odrediti nivo zatezanja kaiševa kako bi se sprečilo njihovo urezivanje u foliju i eventualno njeno cepanje.

Iseći foliju tokom jakih vetrova

Vrlo često se dešava da usled jakih elementarnih nepogoda, udari vetra kompletnu konstrukciju iščupaju iz zemljišta zajedno sa folijom. Međutim, to i nije veliki problem ukoliko ne dođe do savijanja konstrukcije što se neretko i dešava. U većini slučajeva nakon nanesene štete konstrukcija je u potpunosti uništena i neupotrebljiva.

Sprečavanje gore navedenog stanja najbolje se rešava izrezivanjem odnosno sečenjem folije plastenika prilikom udara najjačih vetrova. U takvim uslovima da bi se očuvala postojanost konstrukcije, koja je cenovno vrednija od folije. To se čini tako što se napravi blagi rez na foliji iznad bočnih otvora i  odstrani krovni deo. Na taj način konstrukcija neće biti vezana za foliju i neće biti izložena jakom udaru vetra.

Navedenu radnju potrebno je pažljivo obavljati, pogotovo kada se u plasteniku nalaze biljke koje su vezane vertikalno i koje su većeg porasta.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Elementarne nepogode Orjentacija plastenika Sigurnosni kaiševi Postavljanje plastenika


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i deli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u