Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje plastenika
  • 06.12.2017. 14:00

Kako odabrati mesto za plastenik?

Uspešna proizvodnja u zaštićenom prostoru zavisi i od položaja koji ćete odabrati za svoj plastenik. Osim na prinos i kvalitet ploda, ovo će se odraziti i na vaš račun za grejanje.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.102
  • 69
  • 0

Uspešna proizvodnja u zaštićenom prostoru zavisi i od položaja koji ćete odabrati za svoj plastenik. Osim na prinos i kvalitet ploda, ovo će se odraziti i na vaš račun za grejanje.

Plastenik ne voli senku

Važno je da prostor koji birate bude ravan. Ukoliko je teren zakošen, potrebna vam je posebna konstrukcija. Nije poželjno da postoje objekti koji će stvarati senku, posebno sa juga i jugoistoka, pa plastenik mora da bude dovoljno udaljen.

"Opšteprihvaćeno pravilo je da se sa južne strane odmakne za rastojanje koje je minimalno 1,5 puta veće od visine objekta. I u tom slučaju će plastenik biti u senci, ali ujutru, kada je intezitet sunčevog zračenja manji", kaže dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

Obratite pažnju i na to u kojoj godini planirate proizvodnju, jer sunce ima drugačiju putanju zimi i leti.

Zaštita od vetra

Plastenik bi trebalo da bude zaštićen od vetrova, pa se informišite o ruži vetrova. Što je vetar jači, veći su i troškovi za grejanje. Mađutim, vetar pomaže ventilaciji i hlađenju tokom toplih dana. Bez obzira na sve, plastenik nemojte postavljati na vrhu uzvišenja.

Orijentacija plastenika

Plastenik postavite tako da usevi primaju što više sunčevog zračenja i da se senke ramske konstrukcije ne zadržavaju na jednom mestu.

"Jednobrodni plastenik valja postaviti tako da linija krova prati pravac istok - zapad, a kod višebrodnog sever - jug. Poželjno je da prekrivka ima dobra izolaciona svojstva", savetuje Konstantinović.

Foto: Biljana Nenković


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plastenik Nemanja Konstantinović Položaj plastenika Orijentacija plastenika Vetar Senka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.