Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 02.12.2018. 15:00

Kako pripremiti plastenik za sledeću sezonu

Da bismo produžili životni vek plastenika i osigurali visoke prinose potrebno im je posvetiti pažnju tokom proizvodnje i pripremiti plastenik za novu sezonu.

Foto: Bigstockphoto/Alis Photo
  • 1.130
  • 29
  • 1

Gotovo svako seosko imanje i prigradsko dvorište ima plastenik. To ljudima omogućava neprekidno gajenje povrća tokom cele godine. Pravilnim izborom vrsta i sorti, te znanjem i radom možemo da proizvedemo sveže povrće i tokom zime. Zbog intenzivne proizvodnje i smene useva tokom vremena, u plastenicima dolazi do smanjenja prinosa, skupljanja korova, štetočina i prouzrokovača biljnih bolesti. Da bismo produžili životni vek plastenika i osigurali visoke prinose potrebno im je posvetiti pažnju tokom proizvodnje i pripremiti plastenik za novu sezonu.

Počnite od čišćenja plastenika

Plastenik i prostor oko plastenika nisu pogodni da služe kao skladišta. Što je veći nered u i oko plastenika veće su šanse da će štetni organizmi odabrati vaš plastenik za prezimljavanje. Prvi korak čišćenja je sređivanje prostora oko plastenika.  Uklonite sve kante i druge predmete, pokosite korove, naspite staze da se ne bi stvarale barice i blato na prilazu plasteniku.

Sav alat koji koristimo za rad u plasteniku treba očistiti, oprati, dezinfikovati, osušiti i premazati lanenim uljem kako bismo sprečili koroziju metalnih delova.

Kako izbeći probleme u rasadničkoj proizvodnji?

Tokom vegetacije na foliji plastenika se nakupila prašina. U naborima folije i mestima sastavljanja zaglavljuju se lišće, male grančice, a to može da ošteti foliju i posluži kao skrovište štetočinama, prvenstveno insektima. Nakon čišćenja površine pristupa se pranju spoljašnje strane folije. Za pranje se koriste eko deterdženti.

Posle čišćenja spoljašnje strane treba očistiti unutrašnjost. Plastenik nikada ne treba da služi kao skladište za opremu, drva ili bilo šta drugo. Ukoliko plastenik nećemo koristiti tokom najhladnijeg dela godine, treba ga ostaviti čistim i urednim. Ukloniti biljne ostatke, konopce, kopče, cevi za navodnjavanje, ukoliko nisu fiksirane i alat.

Dezinfikujte unutrašnjost plastenika

Ukoliko je reč o plasteniku sa slabom armaturom, tada treba postaviti drvene T-nosače koji će ojačati konstrukciju i sprečiti deformaciju cevi pod težinom snežne mase. Proveriti rad mehanizma za podizanje i spuštanje otvora, kao i vrata plastenika.

Unutrašnjost plastenika treba oprati eko deterdženotm. Obaviti dezinfekciju unutrašnjosti plastenika. Pri dezinfekciji prednost se daje eko proizvodima. Danas su na tržištu dostupni preparati za dezinfekciju na bazi mikroorganizama koji inhibiraju rast patogene mikroflore. Potrebno je tretirati čitavu površinu unutrašnjosti plastenika, a postupak se ponavlja nakon 10-ak dana.

Za tretiranje unutrašnjosti plastenika, naročito ako je konstrukcija od drveta, i zidane osnove plastenika možemo koristiti i priručno sredstvo pripremljeno od gašenog kreča.

Kod izrade tog sredstva koristimo 3-4 kilograma hidriranog kreča u koji se dodaje 0,5 kg bakar-sulfata. Sve se dobro izmeša i razblaži sa 10 litara vode. Ostavimo da stoji oko 2 sata i tom smešom se premazuju drveni okviri, zidana baza plastenika i sva druga mesta koja mogu da posluže kao sklonište insektima i mesto skupljanja patogenih mikroorganizama.

Obnova zemljišta u plasteniku

Za uspešno gajenje povrća u plasteniku veoma značajan je kvalitet zemljišta. Za male plastenike se svake 3 do 4 godine može uraditi zamena zemljišta u sloju 20-25 centimetara. Drugi način je zamena plitkog, površinskog sloja 10-15 cm. Ukoliko je uklonjen samo površinski, plitki sloj tada se dodaju nova zemlja, organska đubriva, kompost, suvo lišće koji će obogatiti zemljište u plasteniku i poboljšati njegove karakteristike. Obradom zemljišta novi površinski sloj će se izmešati sa dubljim slojevima zemljišta. Taj postupak se obnavlja svake 2 godine da bi imao efekat na stanje zemljišta u plasteniku.

Kako proizvesti mladi luk u plasteniku

Da bismo dobili što zdravije i kvalitetnije zemljište obogaćeno organskom materijom u plasteniku možemo posejati zelene siderate. To su biljke koje će razviti zelenu masu i nakon njihovog zaoravanja dobićemo dodatna hraniva za zemljište. Osim toga svaka siderativna biljna vrsta koju posejemo ispoljiće određene efekte. Raž će potisnuti većinu korova i dobićemo čistu površinu. Koren raži će za sobom ostaviti rastresito zemljište. Mahunarke će obogatiti zemljište azotom. Slačica će zemljište obogatiti azotom i fosforom. U zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo odabraćemo i određenu biljnu vrstu ili smesu više vrsta za setvu siderata.


Tagovi

Plastenik Čišćenje Dezinfekcija Eko deterdženti Alat Obnova zemlje Zeleni siderati


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.