Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj matovilca
  • 21.01.2020. 12:00

Matovilac: Rano proleće idealno je vreme za uzgoj

Matovilac je biljka koja se jednostavno i bez većih zahteva uzgaja, a kod nas se najčešće konzumira kao salata.

Foto: Pixabay/David_Will
  • 342
  • 9
  • 0

Matovilac (Valerianella locusta) je dvogodišnja biljka, srazmerno kratke vegetacije (8 - 10 meseci od setve do fiziološke zrelosti), ali najčešće se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Uzgoj joj je poznat širom sveta, a kod nas je najzastupljeniji holandski širokolisni. Većina se odlučuje za njega jer mu je seme krupnije, a listovi široki i ovalni, sjajno zelene boje. 

Seje se u kasnu jesen ili rano proleće 

Sa pripremom zemljišta za uzgoj matovilca treba početi bar dve nedelje pre setve. Površinski sloj zemlje mora biti fine mrvičaste strukture. S ozbirom da podnosi temperature i ispod 0°C, ovo je biljka koju sejemo u kasnu jesen ili rano proleće.

Dobri i loši susedi među biljkama

Seje se u sledu, seme se stavlja u rupe dubine 1cm, rastojanja 10 - 15 centimetra. Biljke se proređuju na 10cm kada formiraju 3 do 4 lista.  Za setvu na većim površinama koriste se sejačice, a između redova treba ostaviti do 15 cm razmaka. Količina potrebnog semena zavisi od njegove krupnoće.

Matovilac možete da kombinujete sa setvom više useva jer ne zauzima puno prostora, a možete da ga uzgajate na mestu gde ste prethodno imali krompir, pasulj ili grašak.

Ne preporučuje se upotreba stajskog đubriva

Otporan je i ne zahteva upotrebu zaštitnih sredstava i đubriva, ali ako postoji potreba, najbolje je uzeti 400 - 600 kg NPK, 15:5:20 ili 12:12:17. Nikako se ne preporučuje đubrenje stajnjakom jer listovi matovilca rastu uz zemlju pa mikroorganizmi sa đubrivom mogu da ostanu na listovima ili ih čak "spržiti". 

Matovilac - poljska salata

Berbu je najbolje izvoditi nožićem

Ako želite da imate još jednu berbu, najbolje je matovilac rezati nožićem kako mu ne bi iščupali koren. Važno je napomenuti da se sa jedne biljke ne sme uzeti previše listova odjednom jer to može da je oslabi, posebno tokom zimskog uzgoja na otvorenom. Kod gustih useva donji listovi krenu brže da žute pa ih treba proređivati. 

Ima više vitamina C nego citrusi

Matovilac sadrži više vitamina nego "uobičajena" salata. Jača imunitet jer sadrži obilje gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina, koji takođe štite od stresa, kardiovaskularnih bolesti i anemije. Pomaže telu u održavanju nivoa vitamina C jer ga sadrži deset puta više od citrusa.


Povezana biljna vrsta

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadske flore i koristi se kao sveža salata zimi i u rano proleće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu unosa hrane, ali deluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Matovilac Valerianella locusta Setva Berba Đubrenje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!