Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Valerianella locusta
  • 01.04.2017. 18:30

Matovilac - poljska salata

Matovilac je biljka koju konzumiramo kao salatu. Jednostavna je i nezahtevna za uzgoj, a voli hladnije vreme. Formira izuzetno hranjive rozete aromatičnog ukusa.

Foto: Luminitsa / Flickr
  • 3.258
  • 104
  • 0

Rano proleće je prva mogućnost za sejanje na otvorenom, a matovilac je pravi izbor. Klija na temperaturi tek iznad 0°C, a odlično podnosi niske temperature, odnosno temperature ispod 0°C.

Matovilac, matovilec, poljska salata, zimska salata s pravom nosi naziv poljska salata, jer je nekad u prirodi, pre intenzivnije poljoprivredne proizvodnje, bio jako raširen. Divlji, poljski matovilac, lat. Valerianella locusta, je jednogodišnja biljka, izuzetno hranjiva i bogata vitaminom C, aromatičnog ukusa.

Nezahtevna biljka

S obzirom da mu više prija hladnije vreme, ovo je biljka koju sejemo u rano proleće, kao i u jesen ili krajem leta. Ne zauzima mnogo prostora, a možete ga sejati uz rubove gredica, ukoliko vam je prostor bitan za druge kulture. Matovilac nije zahtevna biljka - ne moraju da se koriste ni đubrivo ni prehrana.

Pored aromatičnosti, izvrstan je izvor vitamina A i C i bogat je gvožđem i kalijumom, a sadrži i fosfor, kalcijum, magnezijum, folnu kiselinu i vitamine iz grupe B. Idealan je za smanjenje masnoća u krvi i ubrzavano sagorevanje masti.

Od jednog sejanja dve berbe

Da bi seme proklijalo potrebno je oko 10 dana, a biljka dostiže svoju zrelost već nakon dva meseca. Ukoliko vam se učini da je salata počela pregusto da raste, možete da je rasadite. Može da se bere čim se pojave prvi bočni listovi, dok je još sitniji.

Kad berete matovilac, ukoliko želite da imate još jednu berbu, pazite da ga ne čupate iz korena, nego izrežite nožem u donjem delu, kako bi se biljka ponovo mogla razviti iz izdanaka. Tako da od jednog sejanja imate dve berbe matovilca.

Foto: Luminitsa / Flickr


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.