Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva salate
  • 29.09.2020. 07:30

Miholjsko leto produžilo jesenju setvu salate - na šta obratiti pažnju?

Nijedna salata ne voli vrućinu pa će joj trenutni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njen uzgoj jer dolazi u rano proleće, pre vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki ukus lišća. 

Foto: Martina Popić
  • 157
  • 6
  • 0

Iako dolaze hladniji dani, i dalje možete nastaviti da uzgajate povrće u svojim baštama. Šta više, pojedine kulture podnose samo takve vremenske uslove. Jedna od njih je i salata. 

Nijedna salata ne voli vrućinu pa će joj najavljeni pad temperature odgovarati. Zato je jesen idealna za njen uzgoj jer dolazi u rano proleće, pre vrućina koje kreću sve ranije i uzrokuju gorki ukus lišća. 

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Najčešće se zimske vrste seju krajem avgusta i početkom septembra, a nešto drugačiji, vrlo sušni uslovi ove godine produžili su njenu setvu. Ali, temperature su pale, a i ponešto kiše pa je pravo vreme da napokon posejete ili posadite sadnice ovog, svima omiljenog povrća.  

Priprema zemljišta i setva salate

Salata voli propusno, mrvičasto i humusno tlo. Gredice treba očistiti od korova i usitniti gornji sloj zemljišta. Salata ne zahteva nikakvo dubinsko riljanje niti prekopavanje. 

Kako piše profesorka Nada Parađiković u svojoj knjizi "Povrtarstvo", ova kultura ima vrlo plitak koren pa se pred samu sadnju preporučuje primena lako topivih đubriva. Treba napomenuti da ona ima veće zahteve prema fosforu, magnezijumu i boru dok sa primenom azotnih đubriva treba biti oprezan.

Koji su simptomi nedostatka bora kod biljaka i kako ih sprečiti?

Seme niče na temperaturi od 15 do 20°C, a iznikne za dva do četiri dana. Seje se u brazde dubine do dva centimetra. Razmakom između redova kod sorata koje razvijaju manju glavicu je 20 cm, a krupnije sorte se sade na međuredni razmak od 30 do 40 cm. Tokom rasta se razređuje na kraju razmak između biljaka od 25 do 30 cm.

Uzgoj u turnusima

Salata ima vrlo kratku vegetaciju pa za oko 55 dana dospeva za berbu i stoga se vrlo često uzgaja u turnusima. Dakle, seje, odnosno sadi sa razmakom od nekoliko dana kako ne bi dospela u isto vreme za berbu. Možete je sejati svakih 10-ak dana, a one kasnije posejane ćete brati tek u proleće.

Imajte na umu i da će bilo šta posejano u jesen sazrevati duže nego u proleće, a u ovom periodu najbolje će uspevati salate puterice, ali i matovilac, rukola i potočarka.

Obezbedite joj dovoljno vlage

Salati tokom uzgoja treba dovoljno vlage, što znači do zatvaranja sklopa, a to je početak formiranja glavice. Zemlja ne treba biti mokra nego vlažna kako bi seme moglo da klija. Zato se preporučuje lagano i umereno zalivanje.

Lako se može uzgajati i u staklenicima i plastenicima, a u takvim uslovima lakše je kontrolisati uslove rasta. Biljke se mogu držati u zatvorenom pa kasnije presaditi na otvoreno, a presađivanje svakako treba obaviti pre prvog mraza, piše ourstoneyacres.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Iako je zelena salata otpornija na niske temperature, za dodatnu zaštitu tokom vrlo hladnih noći i kod mraza zaštitite je agrotekstilom. Ta jednostavna i jeftina tkanina može je spasiti od smrzavanja. Osim toga, kao zaštita mogu poslužiti i seno, slama ili lišće.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Salata Setva salate Jesenja setva Priprema zemljišta Jesen Đubrenje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.