Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotekstil
  • 07.02.2020. 07:30

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Agrotekstilne folije su tkanine koje se koriste za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a ako se pravilno održavaju mogu se upotrebiti više puta.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 2.178
  • 33
  • 0

Toplije zime poput ove idu u prilog poljoprivrednim proizvođačima plasteničke proizvodnje. Zbog toga ranije kreću s proizvodnjom, odnosno, pripremom rasada, a i ušteda energenata prilikom zagrevanja plastenika je veća. Međutim, zima nikako nije gotova pa treba imati na umu da još uvek može doći do snega ili smrzavanja te na koji način možete zaštititi svoje kulture.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Za zaštitu od ekstremnih uslova se najčešće koristi agrotekstil, osim ako proizvođač nema u plasteniku razvijen neki od sistema za zagrevanje. Na tržištu postoji više trgovačkih naziva za agrotekstil, a to su agril, lutrasil i kovertin.

Primena agrotekstilne folije

Agrotekstilna folija je tkanina od polipropilenskog sintetičkog materijala, vrlo je propustljiva jer sadrži mnogo mikropora. Njena vlakna su fine paučinaste strukture koja osiguravaju protok vazduha i propuštaju svetlost. Budući da je bele boje, njena propusnost svetla oko 90%. Ova folija se koristi za zaštitu biljaka od niskih temperatura i mrazeva bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru. Deluje na način da svojim prisustvom zadržava vazduh i sprečava isparavanje vode i tako stvara pogodnu mikroklimu koja utiče na brži rast biljke.

Može se koristiti za već posejane i posađene biljke (luk, spanać, grašak, rukola, salata, mrkva, peršun) ili one koje će tek biti posejane i posađene u rano proleće. 

Postavljanje agroteksila

Postavljanje je relativno jednostavno, na manjim površinama se najčešće postavlja ručno, dok se na velikim površinama postavlja pomoću mehanizacije. Kako je ova folija relativno lagana, nije potrebno postavljati nosače. Nalazi li se na otvorenom, potrebno je krajeve učvrstiti da ne bi usled jakog vetra došlo do njenog podizanja. Učvršćuje se tankim slojem zemljišta koji se pomoću motike ili motokultivatora nanese na ivice ili žicom, ciglama i sl. predmetima.

Koliko jako zategnuti agril zavisi od faze gajenja biljke. Ako ćete biljke zaštiti agrilom samo dok traje klijanje i nicanje, onda ga je potrebno jače zategnuti, a ukoliko će tekstil biti prisutan duži period, odnosno biljke budu rasle u visinu, potrebno ga je malo otpusititi. Na primer, u gajenju salate folija se najčešće uopšte ne skida, a ivice se malo popuštaju kako bi biljke imale prostora za normalan rast i razvoj.

Temperatura se ovim načinom zaštite može povećati za 5°C, a tokom sunčanih dana preporučuje se povremeno otkriti foliju kako bi se malo provetrilo i sprečio mlitav izgled biljaka usled visoke vlage, koja je uzrok nastanka raznih biljnih bolesti. Kod tunela je dovoljno otkriti samo prednju i zadnju stranu.

Prednost upotrebe

Brojne su prednosti upotrebe agrotekstila, poput zaštite od ekstremnih uslova, smanjenje temperaturnih oscilacija jer se zemljište ispod agrila tokom dana zagreva, a noću sporije hladi, zatim sprečava rast korova i tako smanjuje upotrebu herbicida, sprečava isušivanje zemljišta i stvaranje pokorice, ubrzava nicanje i početni rast biljaka, štiti od nečistoća, insekata i virusa, a proizvodnju povrća ubrzava za 10 do 30 dana.

Agrotekstil je poželjno koristiti u plastenicima tokom zimske sezone i proleća, kao i na otvorenim poljima tokom ranog proleća. Ekonomski je isplativ jer se može koristiti i više sezona ako se pažljivo održava. 


Tagovi

Agril Lutrasil Kovertin Zaštita Agrotekstil Mraz Postavljanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.