• Rabarbara
  • 24.03.2020. 18:00

Rabarbara - zaboravljeno povrće idealno za polusenovite delove bašte

Rabarbara nije zahtevna za uzgoj, odlično podnosi niske temperature i dobro uspeva u polusenci.

Foto: Depositphotos/jlmcloughlin1
  • 266
  • 13
  • 0

Rabarbara (Rheum rhabarbarum L.) je zeljasta višegodišnja biljka iz familije troskota (Polygonaceae). Reč je o pomalo zaboravljenoj biljci o kojoj danas ljudi znaju malo i retko je uzgajaju, ali ona svakako zaslužuje svoje mesto u bašti. To je višegodišnja zeljasta biljka velikih listova i i mesnate stabljike koje se koriste za hranu.

Listovi sadrže antrakinon pa su u većoj količini otrovni i nisu za konzumaciju. Ova povrtna biljka ima kiselkast ukus, što zavisi od starosti stabljike, a od nje se mogu pripremati razne supe, sarme, salate, umaci, kompoti te marmelade i džemovi.

Uzgaja se na istom mestu i do devet godina

Uzgaja se kao povrtna kultura, a razmnožava se semenom ili reznicama rizoma. To je biljka umerene, ali više prohladne klime i vrlo je otporna na hladnoću, a u proleće podnosi temperature i do - 4°C. Zbog velike površine lišća pa samim time i velike transpiracije zahteva mnogo vode. Nužna je i prihrana, pogotovo nakon berbe kako bi joj se osigurala dovoljna količina hraniva za dalji razvoj.

Posadite višegodišnje povrće u bašti i berite ga i do 20 godina

Za njen uzgoj su najprikladnija duboka, plodna i srednje teška zemljišta dobrog vodnog kapaciteta. Povoljan pH tla je od 5,6 do 7,2. Pre sadnje treba se sprovesti duboka obrada te zaoravanje stajnjaka. Što se tiče plodoreda, za ovo povrće je on dosta dug. Ono može ostati na istom mestu sedam do devet godina, ali nakon toga se preporučuje izbor druge parcele ili pauza od sedam godina na istoj.

Sadi se u martu ili oktobru

Može se saditi u rano proleće do kraja marta ili u jesen do sredine oktobra pri čemu u kontinentalnom području treba izbeći kasnu sadnju kako bi se biljke dobro ukorenile pre zime.

Sadi se u jarke tako da se gornji deo reznice može pokriti s pet do šest centimetra tla. Tokom leta tlo se pokrije lišćem kako bi se očuvala vlaga i kontrolisao rast korova. Obično je razmak redova od 1,5 do dva metra, a razmak unutar redova od 60 do 80 cm, zavisno od bujnosti kultivara. Ovi razmaci znače da će joj trebati dosta prostora na banku. 

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Idealne temperature za njen rast su od 20 do 25°C, a ne zahteva sunčan položaj pa je idealna na krajnim delovima bašte ili u onim s polusenkom. Dobro je saditi uz krompire i patlidžane jer se na njoj često nalaze stenice koje su prirodni neprijatelji krompirovih zlatica. Zanimljivo je i to da su stabljike manje kisele kada se uzgajaju uz šargarepu.

Tek je druge godine stabljika pogodna za berbu

Ono što je bitno je to da se njene stabljike ne beru prve godine, nego tek dvogodišnje na kojima se mogu ubrati dve do tri. Redovne berbe se obavljaju kod trogodišnjih i starijih biljaka, a beru se svakih sedam do 10 dana i to one s potpuno razvijenim listovima. Kako bi na stabljici ostao što manji ožiljak, peteljke se uhvate što bliže bazi i naglo otkinu te se odreže plojka lista koja nije pogodna za hranu.

Rano proleće je vreme za sadnju rabarbare - oprez sa deljenjem korena

Obzirom da plojke nisu za konzumaciju, one se nakon berbe mogu iskoristiti za malčiranje tla, kompostiranje ili se mogu koristiti za pripremu sredstva protiv štetočina.

Cvetovi se skidaju

Cvetanje troši resurse biljke i usporava razvoj novih listova, zbog toga je cvet potrebno skinuti čim se pojavi pupoljak. Takođe, cvetanjem se povećava sadržaj oksalne kiseline koja u prevelikoj količini može loše uticati na zdravlje, posebno bubrežnih bolesnika. Ipak, pozitivno je što ova kiselina može vezati kalcijum u organizmu pa se preporučuje konzumiranje rabarbare s namirnicama bogatim kalcijumom.

Ima brojna lekovita svojstva 

Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina i mineralnih materija te polifenola i vitamina. Ona je snažan antioksidans, ima antialergijska i antiupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju i metabolizam, deluje kao laksativ te čuva zdravlje očiju jer je bogata vitaminom A i poboljšava apetit.


Tagovi

Uzgoj rabarbare Rheum rhabarbarum Uzgoj rabarbare Povrće Višegodišnje povrće


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.