Pretraživanje tekstova
Iako smo skloni da isečemo oštećeni deo i jedemo dalje paradajz, postoje slučajevi kada je bolje ne konzumirati takav plod
Oštećenja na plodu paradjza mogu biti uzrokovana raznim faktorima. U nekim slučajevima je najbolje ne konzumirati ga, a u drugima se oštećeni deo može iseći.
Plamenjača paradajza vrlo je raširena ove godine, uzrokuje ju gljivica Phytophthora infestans. Osim što dovodi do žućenja i sušenja lista, zahvata i plodove. Posebno je izražena nakon kišnih, vlažnih dana. Tako paradajz koja je izgledao potpuno normalno, može postati tvrd nadodir , sa tamno smeđim mrljama.
Čak i ako ih uberete pre nego što potpuno sazreju, gljivice će se širiti, a mrlje povećavati.
Većina nas bi ovakav plod ipak iskoristila, ipak, paradajz zaražen plamenjačom ne bismo trebali da jedemo.
Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, sprečiti i suzbiti širenje?
Naime, ova gljivica povećava pH paradajza te u takvom okruženju množe se patogene bakterije što utiče ne samo na ukus nego i zdravstvenu sigurnost proizvoda.
Sama gljivica Phytophthora infestans nije opasna za ljudsko zdravlje, ali štetni mikroorganizmi koji se nalaze u zahvaćenom tkivu ploda mogu dovesti do želudačnih tegoba. Osim toga, koliko god da je dobro iskružimo, može se dogoditi da ostane truli deo vrlo neugodnog mirisa koji će pokvariti čitavo jelo, posebno ako paradajz koristite u svežoj salati.
Kada je reč o plodu koji je zahvatila vršna trulež, on se može konzumirati, ali je potreban oprez. Naime, ova pojava nije uzrokovana patogenima, već nedostatkom kalcijuma u plodu, često pogoršanim nepravilnim zalivanjem.
Deo zahvaćen vršnom truleži možete pažljivo iseći, a ostatak ploda dalje konzumirati. Ipak, ako se vršna trulež proširila, ako su prisutne sekundarne bakterijske infekcije ili plesan, bacite ceo plod.
Ožegotine od sunca nisu štetne za zdravlje, ali mogu uticati na kvalitet i ukus. Ako su samo površinske i nisu duboko ušle u plod, jednostavno možete odseći zahvaćene delove i konzumirati ostatak paradajza.
Ako je veći deo ploda oštećen ili ako je počeo da truli, tada je najbolje baciti ga.
Ožegotine od sunca mogu uticati na teksturu i ukus, ali takav paradajz i dalje može biti dobar za kuvanje. Možete ga koristiti u umacima, supama ili varivima poput sataraša gde oštećenja neće biti primetna.
Tagovi
Vršna trulež Jestivo Plamenjača paradajza Mrlje na paradajzu Plod paradajza
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Počela berba ranih sorti grožđa. Kakvi su prinosi i cene? Čitajte na portalu!
Djordje Ostojic
pre 3 nedelje
Pistovani poljoprivrednici, Cinjenica je da vec nekoliko godina zaredom, imamo extremnu susu, malo padavina. Ali, razumem i pojedince koji daju Više [+] podatke o svojim prinosima koji su za ne poverovati, medjutim moramo shvatiti jedno je stedeti, malo ulagati, cekati da iz neva padne kisa, pevati "oj dodo oj dodole" a drugo je prionuti na pripremu zemljista, dobro nadjubriti i ko moze stajnjakom, pa voditi racuna o plodoredu, pa resiti pitanje navodnjavanja, ne mora biti sve u 10 etku ali ipak strucno i radno. Ko samo ceka i kuka i nikad mu nije dosta ni subvencija, ondaje to ..... Bio sam na mojim parcelama koje rade zakupci, saroliko, jedan ulozio ima kukuruz u Vajskoj visok 2,7 metara svaki klip pun. Ja mu stisnuo ruku i kazem alal vera domacine. Na drugoj parceli doja, dosta slaba probuseni listovi, boja cudna ima mnogo korova, ambrozije , ja pitam ga sta si radio sta sejes unazad 5 godina, kaze soju uvek, e kazem mu pa moras malo struku i naulu slusati i vise ulaganja i rada! U M Idjosu covek posejo stocni jecam OK prinosi bili, u Zablju cekam na skidanje soje u Velikom ritu, bice kaze slabije od prosle godine ali kasna je sorta pa ce imati oko 1,8 t/ha , u B Gradistu kukurica ,solidno u odnosu na opste prinose i u odnosu na uslove i susu imace kaze oko 4,5 t/ha. Eeeeee navodjavanja mora biti ne moze se bez toga eno culi ste za okolinu Cacka gde je reseno pitanje jednog dela sa oko 500 ha, koja je razlika u prinosima!!! Veliki pozz, Djordje