Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivična oboljenja
  • 24.05.2024. 07:30

Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, sprečiti i suzbiti širenje?

Pepelnica se razvija i tokom suvog vremena, a plamenjača prvenstveno toekom vlažnog proleća i leta sa visokim temperaturama.

Foto: AK grafika
  • 666
  • 40
  • 0

Pepelnica i plamenjača su dva najraširenija gljivična oboljenja koja se javljaju u ovo doba godine. Uzročnici su različite vrste gljivica, kao što su Erysiphe, Sphaerotheca i Peronospora. 

Pepelnica se razvija i tokom suvog vremena, a plamenjača prvenstveno tokom vlažnog proleća i leta sa visokim temperaturama.

Kako prepoznati pepelnicu? 

Pepelnica se raspoznaje po "brašnastoj" prevlaci na listovima, većinom na gornjoj strani, ali može i samo na donjoj kao i s obe strane (na naslovnoj fotografiji, list levo, op.a.).

Zahvata i stabljike, cvetove, kao i plodove. Spore se šire vetrom i kišom, a gljivica prezimljava na površinama biljke domaćina. 

Pepelnica na listu tikvice (Shutterstock/Saad315)

Oslabljuje biljke i čini ih podložnijima drugim bolestima i štetočinama. Smanjuje prinos i kvalitet plodova.

Najčešće napada sledeće vrste:

Povrće: krastavci, tikvice, bundeve, paradajz, patlidžan, pasulj, grašak
Voće: jabuke, vinova loza, jagode, breskve, šljive
Ratarske kulture: pšenica, ječam, kukuruz, soja 
Ukrasno bilje: petunije, fuksije, begonije, lantane, ruže, hrast, javor, jorgovan. 

Potrebno je izbegavati sadnju na suvim mestima, redovno ih zalivati, ali nikako po listu, i po potrebi malčirati. Kada otkrijete pepelnicu, odmah uklonite zahvaćeni deo biljke i odnesite je izvan vrta, a najbolje ga je spaliti. 

Kako prepoznati plamenjaču? 

Plamenjača se javlja tokom vlažnog leta, sa puno padavina i visokim temperaturama (na naslovnoj fotografiji, list desno, op.a.). Simptomi po kojoj ćete je prepoznati su pahuljasta, brašnasta prevlaka na donjoj strani lista. S gornje strane se javljaju žute ili smeđe mrlje. Stariji listovi su obično najjače zahvaćeni. Biljka se ne razvija pravilno, postaje kržljava i osetljiva na sekundarne infekcije kao što je siva plesan.

Plamenjača na listu krompira (Shutterstock/Montree Srihawong)

Čim primetite ove simptome, odmah uklonite zahvaćene listove. 

Najčešće napada sledeće vrste biljaka: 

Povrće: krompir, paradajz, luk, krastavac, tikvice, salata, grašak, spanać
Voće: vinova loza, jabuke
Ratarske kulture: soja, suncokret
Ukrasno bilje: ruža, petunije, impatiens (lepi Jova), sunovrat (amarilis), hrast, zova, lantana. 

Važno je da biljke ne budu pregusto sejane i sađene, da imaju vazduha i dobro drenirano tlo. Ne preterujte sa zalivanjem. 

Tretiranje i prevencija 

Pored navedenih preporuka, za suzbijanje pepelnice i plamenjače možete koristiti fungicide. Biljke zahvaćene plamenjačom prevntivno možete tretirati prije prognoziranih oborina. 

Vrlo učinkoviti prirodni fungicidi se mogu napraviti od češnjaka, sode bikarbone, aloe vere, kamilice i drugog bilja. 

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Jednako je važno jačati imunitet biljaka prihranom i biostimulatorima tokom vegetacije. Činite to redovno, kako bi se one lakše nosile sa stresom kao što su obilne padavine, visoke temperature, suša i druge pojave koje će nas pratiti i ove sezone. 

Shutterstock/Taew Jari/Suba lakshmi


Tagovi

Pepelnica Plamenjača Simptom pepelnice Simptom plamenjače Brašnasta prevlaka Žuti listovi Gljivično oboljenje Kako prepoznati Simptomi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]