Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 18.05.2024. 07:30

Kako iskoristiti aloe veru u bašti? Evo osam predloga

Ima antivirusna, antibakterijska, antifungalna, antiinflamatorna, antioksidativna i druga korisna svojstva, a može biti korisna i u bašti.

Foto: Shutterstock/nito
  • 330
  • 42
  • 0

Aloe vera je dekorativna, ali i vrlo korisna biljka koju bi valjalo imati u kući, poput leka za skidanje temperature, za ne daj Bože.

Ima antivirusna, antibakterijska, antifungalna, antiinflamatorna, antioksidativna i druga korisna svojstva, a može biti korisna i u vrtu. 

Kako uzeti gel aloe vere? 

Važno je napomenuti da se za korišćenje uzimaju donji, najdeblji listovi, stari najmanje dve do tri godine. Odrežite ga blizu baze biljke, pomoću oštrog noža. Ostavite ga nekoliko minuta da iscuri žućkasti sok, aloin koji može biti iritantan za kožu. Isperite list pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu i ostatke aloina. 

Da biste olakšali vađenje gela i poboljšali teksturu, list možete staviti u hladnjak

Nožem odrežite bodlje sa obe strane lista, položite ga na ravnu površinu i pažljivo ga uzduž prerežite po sredini. Pomoću kašike izdubite gel iz unutrašnjosti lista. Drugi način je da u tankom sloju odrežete spoljni deo lista, kao kod filetiranja mesa.

Izvađeni gel spremite u čistu staklenku ili posudu. U hladnjaku ga možete čuvati do nedelju dana ili ga možete zamrznuti za duže čuvanje. 

Kod korišćenja za prskanje i slično, potrebno ga je pretvoriti u sok koji će se lako moći mešati sa vodom, kompostnim čajem i drugim tečnostima. Najbolje je usitniti ga pomoću blendera, sve dok ne postane glatka tečnost bez grudvica koje bi mogle zakrčiti prskalicu. Iz iskustva preporučujem da ga procedite pre upotrebe. 

Osam predloga za upotrebu u bašti

Evo osam primera kako iskoristiti gel aloe vere u bašti  

1. Prirodni insekticid

Sok od gela aloe vere može se koristiti kao prirodni insekticid za suzbijanje štetočina. Pomešajte dve kašike soka sa litrom vode i dodajte par kapi eteričnog ulja (na primer ulje čajevca) za dodatnu zaštitu. Poprskajte biljke kako biste odbili insekte. 

2. Prirodno đubrivo

Aloe vera sadrži mnoge hranljive materije koje mogu da posluže kao prirodno đubrivo za biljke. Sok pomešajte sa vodom ili još bolje, s kompostnim čajem te koristite kao folijarno đubrivo ili zalivajte koren biljaka.

3. Lečenje rana na biljkama

Ako su vaše biljke oštećene, na primer rezidbom, usled grada, jakog vetra i slično, gel može pomoći u zaceljivanju rana. Nanesite ga u malom sloju direktno na oštećeno područje biljke. 

4. Zaštita semena

Potapanje semena u sok pre sadnje može poboljšati klijavost i zdravlje sadnica. Pomešajte jedan deo soka sa pet delova vode i potopite seme na nekoliko sati pre sadnje. Kašika soka i pet kašika vode biće više nego dovoljno. 

5. Kompostni dodatak

Dodavanje listova aloe vere u kompost može poboljšati njegov kvalitet. Iseckajte ih i dodajte u kompostnu hrpu. Na taj način svakako iskoristite one koji su ostali nakon uzimanja gela. 

6. Antifungalno sredstvo

Aloe vera ima antifungalna svojstva što može pomoći u suzbijanju gljivičnih bolesti biljaka. Napravite sprej tako što ćete od soka aloe vere sa vodom u odnosu 1:5. Dakle, ako imate 100 ml soka, dodajte 500 ml vode te prskajte biljke preventivno, a posebno ako su pokazale znakove gljivičnih infekcija. 

Kada koristiti fungicide, pre ili posle kiše?

7. Sredstvo za ukorenjivanje reznica

Ova biljka je prirodni biostimulator, a najviše utiče na ukorenjivanje reznica. Umočite donji deo reznice u gel pre sadnje kako biste podstaknuli rast korena. Ovo će posebno biti korisno ako želite od zaperaka paradajza, grančica žalfije, ruzmarina, lavande i slično dobiti nove sadnice. 

8. Nega kože 

Nakon rada u bašti, koža ruku često budu izgrebana, suva, izbodena pa će vam gel aloe vere više nego dobro doći. On ima umirujuća svojstva i pružiće trenutno olakšanje. Nanesite ga direktno na iziritiranu kožu, ogrebotinu ili ubod.

Koristite li vi aloe veru na neki od ovih načina ili imate kakav drugi recept? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Aloe vera Žućkasti sok Aloin Aloe vera u vrtu List Gel Sok Umirujuće sredstvo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.