Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posle grada
  • 14.07.2023. 12:00

Šta sa usevima posle grada? Evo kako sanirati štetu

Što pre sanirajte usev i obavite tretmane zaštite i prihrane na onim površinama koje možete da spasite.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.923
  • 101
  • 0

Veliko nevreme je zahvatilo pojedina područja. Na nekim lokalitetima su usevi potpuno uništeni, a negde je padala spasonosna kiša. U slučajevima da su biljke oštećene još uvek možete da ih spasite. Naravno da to zavisi od obima štete i od onoga šta ćete preduzeti kako bi ih zaštitili od pojave bolesti i napada štetočina.

Odrežite sve slomljeno

Na biljnom tkivu su nastale rane, grane su polomljene, opao je cvet i plodovi. Prvi korak je da odrežete sve što je slomljeno i da sanirate rane. To je pre svega važno za višegodišnje useve, ali i za paradajz, papriku, krastavce, patlidžane. Oštećenja svojim mirisom privlače štetočine, a otvorene rane su ulazna vrata za prouzrokovače oboljenja.

Kod paradajza zaperci mogu da preuzmu ulogu i formiraju novu zelenu masu koja će plodonositi. Odstranite sve što je polomljeno. U slučaju krastavca budite oprezniji, jer je on osetljiv na suvišno orezivanje. Sve što je palo na zemlju podignite. Što duže zelena masa bude u kontaktu sa zemljom, to će se više javiti bolesti.

Krastavac je osetljiviji (Foto: Tamara Lakatoš)

Što pre tretirajte fungicidima

Posle uklanjanja nereda (grana, listova, oštećenih i opalih plodova) potrebno je što pre da sprovedete tretiranje fungicidima. Često se upravo posle grada javlja trulež, plamenjača, antraknoza koju izazivaju gljivice, ali ne zaostaju ni bolesti koje izazivaju virusi i bakterije. Na vama je šta ćete da koristite, da li hemijska ili prirodna sredstva, ali delujte što pre. Visoke temperature će bukvalno da deluju kao raketno gorivo za širenje zaraze u usevu koji je oštećen.

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Upotrebite razna sredstva kao što su: biostimulansi, tečna, folijarna đubriva, amino kiseline. Njihova primena doprinosi što bržem oporavku i deluju antistresno. Aktiviraju se biohemijski i enzimski procesi u biljci, podstiče metabolizam, procese fotosinteze i vegetativni rast.

U zavisnosti gde se nalazite, odnosno kakvi su vremenski uslovi, da li je jaka osunčanost, prekrijte usev zaštitnim mrežama.

Stiže toplotni talas: Sačuvajte plodove voća i povrća od ožegotina

Visoka temperatura i suv vetar će da ubrzaju dehidrataciju oštećenih biljaka.


Tagovi

Šteta od grada Oporavak biljaka Oštećene biljke Rane na biljkama Fungicidi Biostimulansi Oštećeni usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.