Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belo povrće
  • 16.06.2020. 07:30

U svetu traženo albino povrće - koje vrste su popularne?

Za beli luk srebrenac ste čuli, pa čak i beli patlidžan ili rotkvice. Ali, iznenadiće vas beli krastavac, zapravo stara sorta koja datira iz 1890. godine!

Foto: Flickr/Valleybrook Gardens
  • 246
  • 8
  • 0

Sve češće neobične namirnice postaju popularne, pogotovo one koje svojim lepim bojama privlače pažnju. Međutim, kako piše agronovinite u poslednje vreme raste trend potražnje za belim, odnosno albino povrćem.

Beli patlidžan ne sadrži solanin i antocijanin

Među njima najdraži je beli patlidžan koji na sadrži solanin i zbog toga nema gorčinu karakterističnu za ovu biljku. Ovo povrće ima manje betakarotena, ali sadrži minerale i elemente u tragovima poput gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana i pektina. Beli patlidžan sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin C, K, B6 i B3.

Zbog svojih korisnih svojstava preporučuje se osobama obolelim od dijabetesa. Dobro je pak znati da je ovo povrće lako kvarljivo i da ga treba kuvati gotovo odmah nakon berbe. Još jedna zanimljiva činjenica o neobičnoj biljci je da bela, za razliku od ljubičaste, ne sadrži antocijanin - koji pomaže ukloniti radionuklide iz tela.

Koja je razlika između belog i ljubičastog patlidžana?

Bele sorte patlidžana zahtevaju posebnu mikroklimu i kvalitet zemljišta. Za razmnožavanje je bolje koristiti rasad, čije je seme posejano početkom marta. U ovom će slučaju za sadnju na stalno mesto biti spremne sredinom ili krajem maja, kada je temperatura tla oko 15°C. Za sadnju na otvorenom bolje je odabrati hibride otporne na hladnoću, a za staklenik je pogodna bilo koja sorta.

Albino krastavci otporniji na vrućinu

Na tržištu možemo naći i snežno beli krompir, a od nedavno su vrlo popularni i beli krastavci. Njihova glavna prednost je što su otporniji na toplinu i mogu roditi do prvih mrazeva. Beli su sveži i hrskavi poput običnih, a osim za salate, koriste se i u raznim jelima. 

Krastavac iz rasada duže rodi i daje veći prinos

Širom sveta ovu staru sortu koja datira čak iz 1890. godine pod imenom "White Wonder", nazivaju i beli albino, dugi beli, krastavac albino i slično. To povrće daje obilne prinose, čak i kada su temperature iznad prosečnih. Seju se na dubinu od tri do četiri centimetra, a najbolje na dobro dreniranim i rastresitim zemljištima. Na otvoreno se presađuju kada prođe opasnost od mrazeva, a vegetacija traje oko 65 dana.

Beli luk ima kraći rok trajanja

Mnogi biraju žuti ili ljubičasti zbog nežnijeg ukusa, a na tržištu se može naći i beli luk, kod nas popularan kao srebrenac. Upravo se od njega priprema tipična francuska supa od luka, a njegove su prednosti u većem sadržaju jedinjenja gvožđa, vitamina i mineralnih soli. 

Nedostaci su kraći rok trajanja u poređenju sa žutim i ljubičastim, slaba otpornost na bolest, usporavanje rasta zbog temperaturnih promena. Treba napomenuti i da je on brzo kvarljiv i počne da gubi svoja lekovita svojstva čim dođe u kontakt sa vazduhm. Njegovi agrotehnički zahtevi su poput ostalih lukova i seje se na isti način.

Bele rotkvice imaju nežniji ukus

Bele sorte rotkvica takođe dobijaju na popularnosti. Zbog blažeg ukusa i manje ljutine, mnogi ih više preferiraju od običnih. Okrugla bela (Raphanus sativus) rotkvica je nježna i sočna. Najbolje i najukusnije rastu na laganim zemljištima sa puno humusa i puno sunčeve svetlosti. Raste puno sporije na glinenim i teškim zemljištima, a ne vole sveže stajsko đubrivo. 

Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih rešiti?

Kao i sve sorte rotkvica, belima je potrebna obilna vlažnost zemlji i vazduha, inače ne mogu da formiraju korenje. Seju se u rano proleće, a dobro je podeliti površinu u nekoliko delova, koje treba sejati u fazama svakih 10-15 dana kako bi imali duži period za branje i konzumiranje.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Belo povrće Albino povrće Luk srebrenac Beli krastavci Beli krompir Beli patlidžan White Wonder Bele rotkvice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D