Osim u boji, razlikuju se u tvrdoći kore, boji i strukturi mesa, kao i u ukusu.
Uz uobičajeni ljubičasti, na tržištu se pojavio i beli patlidžan, a njih ne razlikuje samo boja. Kao prvo, plod belog patlidžana je manji, a osim duguljastog, može imati i okrugli oblik.
Iako nežnijeg izgleda, beli patlidžan ima tvrdu koru u poređenju sa ljubičastim, pa je tako kod pripreme bolje odstraniti njegovu koru. Meso belog patlidžana je - belo, za razliku od ljubičastog, koji ima zelenkasto meso.
Beli patlidžan nema tako aromatičan i intenzivan, gorkast ukus kao ljubičasti. Njegovo meso je kompaktnije i nakon pripreme kremastije. Ipak, beli patlidžan ima i više semena.
Uzgoj belog patliždana isti je kao i uzgoj ljubičastog. Za najbolje prinose potrebno mu je puno sunca. Sadi se u zemljište bogato hranjivim materijama, u razmaku oko 60 cm. Zemljište bi trebalo da ima pH vrednost 6,2 do 6,8. Tokom cele vegetacije potrebno mu je vlažno zemljište, kako bi se sprečilo opadanje cvetova, zametanje i rast plodova.
Za zaštitu od isušivanja može se koristiti malčiranje.
Kada su spremni za berbu, beli plodovi bi trebalo da imaju sjajnu koru, ne smeju požuteti.
Foto: nata_zhekova / Bigstock
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka