Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metarska mahuna
  • 18.04.2020. 18:00

Uzgajajte vignu - mahunarku visokog prinosa koja dobro podnosi senku

Vigna, poznata i kao zmijski pasulj ili metarska mahuna biljka je iz porodice mahunarki koja se seje kada prođe opasnost od mraza, a pravilnom setvom i negom nagradiće vas obilnim rodom.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 392
  • 7
  • 0

Vigna (Vigna unguiculata var. sesquipedalis) poznata još pod nazivima zmijski pasulj, metarska mahuna, mletački, kineski, crni pasulj i drugo je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki koja se uzgaja radi ukusnih i hranjivih plodova.

Ne treba preterivati s azotom

Pre setve u jesen zemljište treba nađubriti svežim ili u proleće zrelim stajnjakom. Voli zemlju bogatu organskim materijama, ali nikako ne treba preterivati s azotom jer bi tada mogla bujno da naraste, a ima slab prinos. Najbolje joj odgovaraju dobro drenirana tla pH reakcije između šest i 7,5.

Za uspešan rast mahunarki treba puno sunca i toplote, ali ova vrsta dobro podnosi senu. Na isto mesto seje se nakon tri do četiri godine, a dobri predusevi su joj krompir, krastavci, paradajz i kupusnjače.

Setva kada prođe opasnost od mrazeva

Seme se seje u maju ili čak junu kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, a optimalne temperature za klijanje su od 15 do 17°C. Seje se u redove ili odžake razmaka oko 80 cm, a razmak između biljaka je od 30 do 70 cm. Dubina setve je oko pet centimetra. Zrno ove mahunarke je sitno, crno i može biti različitog oblika što zavisi od sorte koju sejemo. Seme klija za otprilike dve nedelje.

Ne sejte mahunarke prerano, jer vole toplotu

Ukoliko se brinete da zemljište nije dovoljno toplo, možete ga zagrejati i pomoću crnih folija, piše thespruce. U toplim krajevima može se sejati i dva do tri puta u razmacima od dve nedelje ili posejati u kasno leto ili jesen.

Osigurajte potporu visokim sortama

Postoje sorte niskih i dugih vigni, a visokim sortama treba osigurati potporu za penjanje jer mogu dostići visinu od dva metra pa čak i više. U tu svrhu između kolja, stupova i slično čvrsto se razapne mreža visoka barem dva metra kako bi pasulj mogao da se penje i uspešno razvija.

Nakon setve posejane biljke trebalo bi zaliti, a zemlju održavati vlažnom kako bi mogle napredovati. Treba naglasiti da u sušnim uslovima bolje plodonosi od ostalih mahunarki.

Plodovi se formiraju intenzivno i beru svakodnevno

Nakon dva meseca od setve, u julu, javljaju se prvi plodovi. Mahune mogu biti duge od 30 do 100 cm, a formiraju se intenzivnije nego kod običnog pasulja mahunara.

Boja može biti zelena ili ljubičasta, a u jednoj mahuni bude od osam do 30 zrna. Treba naglasiti da imaju tendenciju rasta u parovima, što olakšava njihovu berbu.

Beru se kada su čvrste, a jednom kada krenete da ih berete, moraćete to raditi svakodnevno kako bi biljke ostale produktivne. Mogu se ostaviti da sazru i jedu kao pasulj, ali budući da su semenke sitne, bolje ih je iskoristiti kao mahune.

Kakvo kolje koristiti za uzgoj povrća?

Brzo rastu i ne sazrevaju sve u isto vreme, a treba ih brati pažljivo jer se na mestu plodova kasnije formiraju novi cvetovi koji će dati nove mahune.

Nega useva - okopavanje, đubrenje, orezivanje...

Tokom vegetacije usev je potrebno redovno okopavati, đubriti i zalivati, a preporučuje se i orezivanje donjih delova biljke kako bi bolje rasle, razvijale se i rodile.

Kako se na korenu nalaze bakterije koje kao i kod ostalih mahunarki fiksiraju azot u zemlji, kod završetka ciklusa treba ih odrezati tik iznad zemlje kako bi koren istrulio i obogatio zemlju azotom.


Tagovi

Uzgoj vigne Vigna Vigna unguiculata var. sesquipedalis Zmijski pasulj Metarska mahuna Setva mahuha Uzgoj mahuna


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]