Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kolje za povrće
  • 21.03.2020. 07:30

Kakvo kolje koristiti za uzgoj povrća?

Potpore za povrće možete kupiti, a na tržištu postoje metalne, plastične ili drvene. No, možete ih i sami napraviti.

Foto: Depositphotos/Pixinooo
  • 1.545
  • 30
  • 0

Pojedine sorte paradajza dosežu visinu i do dva metra, a o visokom pasulju i drugim mahunarkama da i ne govorimo. Dobro je privezati i visoke sorte graška, a i krastavci se neće buniti ako ih uzgajate vertikalno.

Potpore, ili jednostavno poznati kolac, ima višestruku ulogu. Visoko povrće i drugo bilje osetljivo je na jaku kišu i vetrove koji ih mogu polomiti. Ako su povezani za dobro učvršćenu potporu, štete će biti minimalne. 

Metarske mahune dobro rode i kad je suša

Na primer, paradajz pri jakom letnjem nevremenu može polegnuti uz zemlju, plodovi će najčešće biti blatnjavi, a ako i poželite da ispravite stabljiku, moguće je da će se pod teretom plodova polomiti. Zato je najbolje u startu je vezati uz potporu. S druge strane, kiša će grašak ili krastavce 'sabiti' u zemlju te ćete imati blatnjave plodove sklone gljivičnim obolenima. 

Sada je idealno vreme za pripremu potpora.

Kupiti ili napraviti sam? 

Potpore možete kupiti, a na tržištu postoje metalne, plastične ili drvene. U Srbiji možete naći veće i manje pritke, pa čak i kolje po povoljnim cenama. 

No, možete ih napraviti i sami. Za tu svrhu možete koristiti grane ostale od orezivanja stabala, no morate znati da nije svako drvo izdržljivo. U ovu se svrhu koristi jelovo drvo ili bagremove grane koje su savitljive.

Priprema kolaca od bagrema 

Bagrem se može naći gotovo svuda. Preporuka je da kolje bude debljine do pet centimetra i visine do 1,80 cm kada je reč o paradajzu, jer kolac treba biti dovoljno čvrst da izdrži težinu tog plodonosnog povrća. Tanje bagremove grane možete koristiti za potporu za vezivanje pasulja, graška, krastavca. 

Za visoki pasulj kolac može biti i nešto tanji, ali viši, a od kojih ćete napraviti konstrukciju poput šatorske. 

Idealno je kolje pripremiti tokom zime, dok je drvo još suvo i vegetacija nije krenula. 

Visoki pasulj tetovac treba snažnu potporu

U slučaju da nemate bagremovo ili jelovo drvo, poslužiće i bambusovi štapovi, no oni nisu toliko čvrsti niti dugotrajni.

Kolac prvo na debljem delu zašiljite sekirom kako bi lakše išao u zemlju. Zabijte ga do 30 centimetara u dubinu. To je najbolje napraviti dok je zemlja mokra i biljka još mala kako bi je mogli postepeno vezivati, kako bude rasla. 

Vezati možete kupovnim kanapom ili rafijom, a vezice možete napraviti sami, od stare odeće. Izrežite trake širine pet centimetra i dužine od jednog metra. 

Nakon sezone, kolje izvadite iz zemlje, s njega otresite zemlju, dezinfikujte i spremite na suvo mesto.

Kako dezinfikovati kolje za paradajz

Ovako pripremljene potpore možete koristiti i više povrtarskih sezona. 

Kada je reč o uzgoju krastavaca i visokih sorti graška, kolje postavite na kraj reda te između njih prostrite mrežu ili kanap uz koji će biljka rasti. 


Tagovi

Kolje za paradajz Kolac Materijal Hrastovo drvo Vezivanje povrća Kolje za povrće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.