Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pritke za paradajz
  • 07.10.2017. 14:30

Kako dezinfikovati kolje za paradajz

Ne dopustite da se ovosezonske bolesti, koje su napale paradajz, prenesu i na iduću godinu. Preduzmite preventivne mere.

Foto: kalim / Bigstock
  • 1.687
  • 63
  • 0

Paradajz je sklon različitim gljivičnim, virusnim i bakterijskim oboljenjima, sa kojima se borimo tokom cele sezone uzgoja. Sigurno ste se susreli sa plamenjačom, pegavostima lista i sličnim oboljenjima, koristeći neka od konvencionalnih ili ekoloških preparata.

Kako biste iduće godine umanjili mogućnost da paradajz ponovo oboli (što ipak najviše zavisi od vremenskih prilika), napravite nekoliko preventivnih mera:

1. zaražene ostatke paradajza ne ostavljajte na bašti ili njivi. Virusi, bakterije i gljivice prodiru u zemlju, tamo ostaju i samo čekaju iduću godinu da se ponovo "zalepe" na zdravu biljku. To čak ne mora biti paradajz, nego i kulture koje su sklone ovim oboljenjima (krastavci, bundeve, krompir).

2. Zaražene ostatke nemojte bacati ni u kompost, jer ćete tako preneti oboljenje na zemlju. Zražene biljne ostatke je zato najbolje spaliti.

3. Dezinfikujte kolje koje koristitite za vezanje paradajza. Prvo maknite vezice i bacite ih. Bilo da se radi o drvenim, metalnim ili plastičnim pritkama, očetkajte ih žičanom četkom za alat i pokušajte ukloniti što više zemlje.

Postupak dezinfekcije

Nakon toga ih dezinfikujte hlorom u razmeri 1 deo hlora, 9 delova vode. Rastor hlora i vode ulijte u veliku posudu (veliko korito) i ostavite kolje najmanje pola sata. Dezinfekciju možete da napravite i sa amonijum-hloridom, gde je jedna kašika dovoljna za 4,5 litara vode ili sa vodonik-peroksidom.

Nakon što ste pritke dezinfikovali, pustite ih da se osuše na vazduhu i do proleća ih spremite na suvo mesto. Jedan od načina dezinfekcije je da kolje kratko pređete plamenom, najbolje pomoću brenera.

Foto: kalim / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!