Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pasulj tetovac
  • 26.05.2019. 10:00

Visoki pasulj tetovac treba snažnu potporu

Kada se govori o uzgoju pasulja tetovca, nema on posebne zahteve u odnosu na druge vrste pasulja, osim što je važno napomenuti da se radi o visokoj sorti koja razvija bujnu zelenu biljku i ima tešku biomasu.

Foto: Depositphotos/Praiwun
  • 6.334
  • 52
  • 0

Pasulj tetovac u mojoj porodici omiljeni je pasulj. Krupan, brašnast, mekan, ne mora se dugo kuvati. Ova vrsta pasulja i krem čorbama daje posebnu teksturu. 

Tetovac je ime dobio po gradu Tetovu, u Severnoj Makedoniji, iz kojeg dolazi, a najpoznatije jelo u kojem se ovaj pasulj koristi je 'gravče na tavče'. 

Pasulj tetovac odličan je izvor biljnih belančevina, ima malo masti, ali poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Takođe, sadrži lecitin i minerale kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. 

Za uzgoj pasulja tetovca potrebna je snažna potpora

Kada se govori o uzgoju pasulja tetovca, nema on posebne zahteve u odnosu na druge vrste pasulja, osim što je važno napomenuti da se radi o visokoj sorti koja razvija bujnu zelenu biljku i ima tešku biomasu. 

Kukuruz, pasulj i tikvice - dobra organizacija plodoreda

Zbog toga mu je potrebna snažna potpora, a u tu svrhu mogu se koristiti kolci, mreže, ali i tanje letve ili jače grane koje se povezuju na vrhu (konstrukcija šatora). Odlični su i bambusovi štapovi koje čak i nakon letnje oluje možete ponovo podići i učvrstiti u zemljište. Takođe, može se posejati uz visoke sorte kukuruza, kako su radili i naši stari. Budući da sam posejala samo kukuruz kokičar koji neće biti dovoljno visok za tetovac, planiram nabaviti suve stabljike japanskog dvornika (lagane, ali nešto deblje od bambusovih) 

Seje se do početka juna

Seme ovog pasulja seje se plitko u zemlju, najdublje do dva centimetra. Inače se seje od polovine marta, ali se može sejati do početka juna. S obzirom na vreme ove godine, sigurno nećete zakasniti. 

Razmak između semenki treba biti 10 do 20 cm, a u jednu humku (gnezdo) stavlja se jedna do dve semenke, najviše tri. Ako ćete je zagrtati, razmak između humki neka bude oko 50 cm. Zagrtanjem pasulj daje više mahuna, a samim time i više zrna. Zagrtanje se obavlja jednom ili dva puta tokom vegetacije. 

Osim kukuruza i tikvica, dobri susedi pasulju su krastavci, cvekla, salate, kupusnjače i paradajz. 

Dobri i loši susedi među biljkama

Tetovac je sorta pasulja zrnaša i kao i ostale sorte, dolazi u fiziološku zrelost 40 dana nakon cvetanja. To je vreme berbe pasulja za hranu ili seme.

Berba pasulja tetovca 

Suve mahune pasulja tetovca berite po suvom vremenu, bez vlage u vazduhu. Nakon toga ga rasprostrite na neko veliko platno i još par dana prosušite na suncu (preko noći ga sklonite na natkriveno mesto kako bi ga zaštitili od rose). Nakon toga ga odvojite od mahuna ručno ili u slučaju da imate veći prinos, prekrijte ga još jednom tkaninom i izgazite nogama jer ćete tako lakše odvojiti zrno od mahune. Očistite ga od pleve (koju možete staviti u kompost ili sa njom malčirati neko drugo povrće u bašti) i spremite na suvo i hladno mesto. 

Kako čuvati i zaštititi pasulj od žižka?

Prijatno !


Povezana biljna vrsta

Pasulj zrnaš

Pasulj zrnaš

Engleski naziv: Shell bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Pasulj zrnaš u unutrašnjosti mahune ima čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Kultivari visokog pasulja zrnaša koriste se u domaćinstvima i manjim gazdinstvima, gde se... Više [+]

Tagovi

Pasulj tetovac Pasulj zrnaš Uzgoj pasulja Potpora Setva Berba Zagrtanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer