Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • plodored
  • 09.03.2019. 17:00

Kukuruz, pasulj i tikvice - dobra organizacija plodoreda

Kukuruz pasulju omogućava potporu pa nisu potrebne pritke. Pasulj obogaćuje zemljište azotom, a tikvice svojom velikom lisnom masom deluju kao živi malč i stvaraju mikroklimu za zadržavanje vlage u zemljištu dok njena "dlakava" loza odbija štetočine.

Foto: Bigstockphoto/RJ Jones
  • 1.748
  • 30
  • 0

Valjda nema bašte u kojoj u bar u dva reda nema posejanog kukuruza, a na našim prostorima uobičajeno je uz njega sejati i pasulj. Kukuruz pasulju služi kao oslonac a pasulj istovremeno obogaćuje zemlju azotom, što odgovara zahtevnom kukuruzu. 

Čekati da kukuruz dosegne 15 cm

Ove biljne vrste, glavni su poljoprivredni usevi Indijanacima u Severnoj Americi. Inače, ove tri biljke poreklom su iz Meksika, koje su vremenom došle na sever. Indijanci su ih sejali zajedno jer su shvatili međusobnu korist koje daju jedna drugoj. Oni su kukuruz sejali na razmak od 50 cm dok je u dubinu išao na 30 cm. Kao đubrivo, koristili su ribu ili jegulje, zakopane u zemlju pored kukuruza. Kada kukuruz dosegne visinu od 15 cm, pasulj i tikvice sejali su neizmenično oko kukruza. 

Kako odrediti vrstu i vreme upotrebe đubriva u ratarstvu?

Kao što smo rekli, kukuruz pasulju osigurava potporu pa nisu potrebne nikakve dodatne pritke. Pasulj obogaćuje tlo azotom, a tikvice svojom velikom lisnom masom deluju kao živi malč i tako stvaraju mikroklimu za zadržavanje vlage u zemljištu, a njena "dlakava" loza odbija štetočine

Kako su unapređivali poljoprivredu, Indijanci su dodali i četvrtu biljku - medonosnu (Cleome serrulata) koja je privlačila pčele, a koje su onda pored nje oprašivale i kukuruz, pasulj i tikvice. 

Promena prija biljkama, obogaćuje zemlju i osigurava visoke prinose

Ako se odlučite za ovu kombinaciju, a u slučaju da sejete visoki zeleni pasulj koga ćete često morati brati (zelene mahune), ostavite mesta sa jedne strane kako biste mu mogli prići jer kukuruz ima plitak koren, a tikvice će vam sa druge strane otežati prilaz. 

Umesto tikvica, možete posejati i bundeve ili lubenicu

Vodite računa da kukuruz bude na severnoj strani gredice, a tikvice na južnoj. 

Pre sejanja, zemlju na kojoj ćete posejati kukuruz i tikvice, obogatite organskim đubrivom jer su i kukuruz i tikvice vrlo zahtevni po tom pitanju. Tikvice u toku sezone možete folijarno tretirati nekim organskim đubrivom, a kukuruz zalivajte tečnim organskim đubrivom. 

Koje kulture su najzahvalnije za uzgoj na malim površinama?

Svakako pričekajte da kukuruz prvi nikne i ojača jer u slučaju ako zajedno posejete kukuruz i pasulj, postoji mogućnost da će ga pasulj ugušiti svojom lozom i da će se na kraju poviti po zemlji. 

Osim običnih tikvica, možete posejati bilo koju srodnu biljku (bundeve, lubenice).

Kod izbora četvrte biljke u plodoredu, izbegavajte suncokret koji je medonosna biljka, ali istovremeno zahteva puno hraniva pa će ga "krasti" kukuruzu i tikvicama. Bolje na krajevima gredica posadite neven. 


Tagovi

Plodored Gajenje kukuruza Gajenje pasulja Gajenje tikvica Američki Indijanci Medonosne biljke


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)