• Povrće na okućnici
  • 30.11.2018. 10:00

Koje kulture su najzahvalnije za uzgoj na malim površinama?

Proizvodnja povrća na malim površinama omogućava znatnu uštedu i popunu kućnog budžeta, s tim da treba naglasiti da povrće najbolje uspeva na osunčanim i dobro provetrenim mestima, koja nemaju visok nivo podzemnih voda.

Foto: Pixabay / PierreGilbert
  • 1.137
  • 56
  • 0

Mnoge seoske i gradske porodice gaje povrće na površinama koje se nalaze u sklopu okućnica. Kako tvrdi diplomirani inženjer poljprivrede Dragan Mijušković, proizvodnja povrća na malim površinama omogućava znatnu uštedu i popunu u kućnog budžeta, dodajući da povrće najbolje uspeva na osunčanim i dobro provetrenim mestima, koja nemaju visok nivo podzemnih voda. Mijušković napominje da kada se opredelimo za kulture koje želimo da gajimo, onda moramo postaviti pravilan plodored i plan setve.

Ne preskakati đubrenje i obradu zemljišta

Novembar i decembar su meseci kada se sa parcela iznose žetveni ostaci. Površine se potom đubre, po mogućnosti stajnjakom i to sa 300 kg po aru i onda se prelazi na zimsko oranje na dubinu 30-35 centimetara. U proleće pre setve treba, takođe, obaviti obradu zemljišta, ručno ili motokultivatorima, da bi se obezbedio povoljan vodno-vazdušni režim i tako omogućilo neometano klijanje i nicanje biljaka. Nakon predsetvene pripreme, u zavisnosti od gajene kulture, potrebno je napraviti leje. Idealna širina leje je 120 cm, kako bi one mogle nesmetano da se pleve i obrađuju bez gaženja i tabanja zemljišta.

Izdignuti leje za lakše ceđenje viška vode

Pravilne i funkcionalne leje treba da budu 10 cm izdignute iznad zemlje, kako bi se omogućilo ceđenje vode u slučaju obilnijih padavina. Između leja treba ostaviti staze širine 30-50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih operacija. Prvo sejemo povrće za čije su klijanje i nicanje potrebne temperature od 3-5°C, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice. Prostor u povrtnjaku može se iskoristiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja, one se mogu sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka.

Proizvodnja povrća na malom prostoru

Aromatične kulture privlače korisne insekte

Najčešće gajene aromatične kod nas su: korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava. One svojim mirisom privlače insekte, odnosno privlače insekte predatore koje se hrane štetnim insektima. Aromatične vrste, takođe, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji se hrane štetnim insektima ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.

Luk i šargarepu sejati naizmenično

Mijušković preporučuje da se crni luk i šargarepa seju u naizmenične redove, odnosno 1-2 reda luka i 1-2 reda šargarepe, a razlog je taj što eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete tom povrću, dok istovremeno eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu. Tako se može izbeći upotreba sredstava za zaštitu bilja i postići dobijanje zdravih i zdravstveno bezbednih plodova.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Povrće Mali prostori Okućnica Aromatično bilje Dragan Mijušković Insekti Priprema zemljišta Povrtnjak


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi