Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahunarke
  • 14.04.2020. 18:00

Ne sejte mahunarke prerano, jer vole toplotu

Direktna setva u našim uslovima počinje krajem aprila, kada su temperature zemljišta oko 10°C.

Foto: Depositphotos/photodesign
  • 400
  • 12
  • 0

Mahune su plodovi pasulja mahunara, a izuzetno bogati biljnim vlaknima zbog čega ih nutricionisti često preporučuju kao vrlo značajnu namirnicu u ishrani ljudi. Često su na spisku biljaka koje ljudi uzgajaju u svojim baštama, a u nastavku saznajte na šta obratiti pažnju. 

Teška zemljišta sprečavaju stvaranje kvržičnih bakterija

Na istoj površini se uzgajaju svake četiri godine, a najbolje nakon okopavina. Obogaćuju zemljište azotom, pa je nakon njih na istom mestu dobro uzgajati paradajz ili papriku.

Kako pravilno uzgajati boraniju?

Za uzgoj mahunarki najbolja su propusna zemljišta mrvičaste strukture s pH vrednostima od 5,4 do šest. Teška tla sprečavaju stvaranje kvržičnih bakterija, a time i fiksaciju azota iz vazduha.

Visoke i niske sorte

Protekle vremenske prilike s dnevnim temperaturama i do 25°C ne treba da nas prevare. Sa direktnom setvom počinje se krajem aprila, ali najčešće se obavlja oko sredine maja, kada i zemlja postane topla te prođe opasnost od mraza. Seje se na međuredni razmak od 50 cm, a razmak u redu je pet centimetara. Dubina setve iznosi pet centimetra, a u brazdu se stavljaju po dve semenke

Postoje visoke i niske sorte, a u malim povrtnjacima najčešće se uzgajaju niske, jer je potrebno samo ih posejati i čekati oko 60 dana do prve berbe.

Za uzgoj visokih sorti treba nešto više truda, jer im je potrebno osigurati potporu za penjanje poput kolja. One se sade unakrsno tako da su redovi udaljeni oko jedan metar jedan od drugoga, a razmak između biljaka treba biti oko 80 cm. Uz pripremljena kolja poseje se oko šest zrna.

Metarske mahune dobro rode i kad je suša

I visoke i niske sorte mogu da se seju tri puta u sezoni - u maju, junu i julu.

Za uspešan uzgoj i nicanje treba dosta toplote i vode

Za uspešan uzgoj potrebno je dosta toplote. Minimalne temperature za klijanje i nicanje su od sedam do 14°C, a najpovoljnije od 18 do 23°C i u to vreme niču za oko pet dana. Visoke temperature iznad 30°C i suša mogu uzrokovati opadanje cvetova. Setva se u kontinentalnom području obavlja kada je temperatura zemljišta u aprilu 10°C.

Potrebe za vodom se menjaju tokom vegetacije, a najveća potrošnja je u vreme cvetanja. Nedostatak vlage i suša mogu uticati i na formiranje mahuna, ali treba pripaziti i da nema previše vode, jer njeno zadržavanje oko korena uzrokuje razvoj bolesti i truleži. Stoga, ako se navodnjava treba se natapati, a ne navodnjavati kišnicom.

Sistemi za navodnjavanje povrća - paradajzu i paprici treba "kap po kap", a kupusnjačama kišnica

Oprezno sa azotom

U početku rasta biljaka postoji velika potreba za kalcijumom i azotom, sve dok se ne razviju kvržične bakterije na korenu. Đubrenje se obavlja organskim i mineralnim gnojivima, a preporučuje se i jedna prihrana kada biljke razviju tri do četiri lista. Stajnjak treba uneti pod pretkulture, jer veliki udeo azota u zemlju uzrokuje prekomernu bujnost i smanjenje broja plodova.

Od nege zasada važno je okopavanje i plevljenje korova kako bi se razbila pokorica i osigurao bolji protok vode.


Tagovi

Mahune Uzgoj mahunarki Setva mahunarki Đubrenje Visoke sorte Niske sorte


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.