Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mahunarki
  • 06.05.2018. 13:00

Kako pravilno uzgajati boraniju?

Boranija je biljka iz porodice mahunarki, izuzetno bogata biljnim vlaknima, zbog čega je nutricionisti često preporučuju kao veoma značajnu namirnicu u ishrani ljudi. Najviše voli umereno vlažna i topla područja.

Foto: Flickr / Carl Lewis
  • 8.015
  • 110
  • 0

Boranija je biljka iz porodice mahunarki. Iako voli topliju klimu, ekstremno visoke temperature i suv vazduh mogu da izazovu opadanje cvetova. Ovo  povrće najbolje uspeva u umereno vlažnom podneblju, a u plodoredu se gaji nakon okopavina. Diplomirani inženjer poljoprivrede iz PSSS Kruševac Radojka Nikolić napominje da se na istom mestu boranija u plodosmeni može gajiti posle četiri godine. Kada se gaji kao postrni usev, ona se seje između 20. juna i 20. jula, uz obavezno navodnjavanje. Ova mahunarka se seje u redove, na rastojanju 50 x 4-5 cm, tako da na svakom kvadratnom metru ima 40-50 biljka. Za hektar potrebno je 100-150 kilograma semena.

Ne preterivati sa azotnim đubrivima

Boraniji odgovara plodno zemljište i upotreba organskih i mineralnih đubriva. Stajnjak treba uneti pod pretkulturu, zato što veći sadržaj azota u zemljištu uzrokuje prekomernu bujnost i smanjenje broja plodova. Azot je biljkama neophodan u prvim fazama razvoja, dok ne počnu da ga koriste iz bakterijskih kvržica. Zato je prema rečima stručnjaka potrebno koristiti kompleksna mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora.

Preporuka stručnjaka: Okopavanje 2-3 puta

Za svežu potrošnju kod nas se gaje sorte beličastih i žutih mahuna, dok se za potrebe industrije uzgajaju zelene i okrugle mahune. Boranija je spremna za berbu 45-70 dana nakon setve. Najranije stiže sorta palanačka rana, a zatim maksidor, resava, zlatna olovka, top krop (zelena). Radojka Nikolić dodaje da su mere nege tog povrća okopavanje 2-3 puta, a to se čini u cilju uništavanja korova i razbijanja pokorice. Biljke se navodnjavaju prema potrebi i to najbolje natapanjem u brazde jer veštačka kiša stvara povoljne uslove za širenje bolesti, a naročito bakterioza.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Boranija Mahunarke Povrtarstvo Sorte Zalivanje Đubrenje Radojka Nikolić Kruševac


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.