Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šargarepe
  • 04.02.2020. 18:00

Uzgoj šargarepe: Ranija setva za bolji prinos i veći sadržaj karotena i šećera

Kod uzgoja šargarepe obavezno treba voditi računa o plodoredu, a on iznosi od 3 do 4 godine. Važno je da se ona seje na površine gde su pre bile kulture đubrene stajskim đubrivom i nisu bile zakorovljene, a najbolji predusevi su: krompir, kupus, mahunarke i paprika.

Foto: Depositphotos/Papava
  • 1.444
  • 59
  • 0

Šargarepa je cenjeno korenasto povrće zbog svog hranjivog sastava, a sadrži mnoge vitamine i minerale. U svojoj prvoj godini stvara koren koji je namenjen tržištu i preradi, a u drugoj generativne organe (cvet, plod i seme). Najbolje uspeva u umereno toplim područjima s umerenom vlagom. Otporna je na niže temperature, a upravo to pruža mogućnost njenog ranog uzgoja.

Plodored i do 4 godine

Šargarepi odgovara blago kiselo do neutralno zemljište, pH reakcije od 5,5 do 6,5. Što se tiče obrade zemljišta potrebno je oranje na dubinu do 40 cm, a pažnju treba posvetiti i predsetvenoj pripremi zemljišta jer ona sporo niče pa je u fazi rasta dosta osetljiva. Treba izbegavati teška glinasta zemljišta kako bi se izbegle deformacije korena, a najbolja su ona lagana i prozirna poput peskovitih. Potrebno je pratiti vlažnost zemljišta jer ukoliko je ono suvo i zbijeno, kvalitet korena će se smanjiti, a on će nepravilno rasti, pucati i može da odrveni.

Kako gajiti šargarepu u organskoj bašti?

Kod uzgoja šargarepe obavezno treba voditi računa o plodoredu, a on iznosi od 3 do 4 godine. Važno je da se šargarepa seje na površine gde su pre bile kulture đubrene stajskim đubrivom i nisu bile zakorovljene, a najbolji predusevi su: krompir, kupus, mahunarke i paprika.

Može izdržati nalet mraza 

Šargarepa može dobro podneti niske temperature što nam pruža mogućnost dosta ranog uzgoja, odnosno odabira jesenskog (septembar, oktobar) ili zimskog roka setve (decembar, januar i februar). Tačno vreme setve zavisi od klimatskih uslova i dužine vegetacije pojedine sorte, a što se ranije seje to je bolji prinos korena te sadržaj karotena i šećera.

Seme  šargarepe može proklijati na 3 do 4°C, a u tom će slučaju faza nicanja biti relativno duga jer to nije njena optimalna temperatura za nicanje. Naime, optimalna temperatura za rast i razvoj šargarepe je od 18 do 20°C i tada može izniknuti i za 15-ak dana. Tek izniknule biljčice mogu na kratko izdržati nalet mraza i temperature od -5°C, ali ipak to nemojte računati kao normalne uslove uzgoja. 

Setva na otvorenom se vrši preciznim sejačicama na dubinu od 1,5 cm s razmakom od 20 do 30 cm, a ukoliko se uzgaja u širim tunelima, setva može biti u trake razmaka od 50 do 60 cm. Ukoliko ćete proređivati biljke, razmak bi između njih trebao da bude oko 5 cm. Ako je želite posejati u zimskom dobu to možete učiniti u niske i poluvisoke tople tunele. Plastenici i staklenici obično nisu prikladni jer ona ima relativno dugu vegetaciju pa bi dugo zauzimala prostor, a ne bi se finansijski isplatila.

Vađenje i skladištenje korena

Vađenje je potrebno obaviti kada se koren u potpunosti razvije i dostigne oblik i veličinu karakterističnu za odabranu sortu. Na velikim površinama se može vaditi u dve faze tako da se prvo pokosi i ukloni lišće s polja, a zatim se koren vadi specijalnim vadilicama. Osim toga, može se vaditi i čupačima, ali u tom se slučaju lišće ne kosi. Nakon vađenja koren se očisti od zemlje i priprema za skladištenje, a čuva se u hladnim prostorima na oko 1°C.

Čuvanje šargarepe tokom zimskog perioda

Šargarepa koja se uzgaja na manjim površinama, za vlastite potrebe se vadi ručno, čupanjem korena zajedno s lišćem ili otkopavanjem, pri čemu treba paziti da se ne ošteti koren.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Uzgoj šargarepe Setva šargarepe Korenasto povrće Nicanje Optimalna temperatura Plodored Šargarepa


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!