Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruzijski sir
  • 15.01.2020. 08:00
  • Tbilisi, Gruzija

Čuvarka sira od zaborava spasila više od 60 tradicionalnih vrsta

Gruzijska istraživačica Ana Mikadze - Čikvaidze posećuje gruzijska sela i otkriva bogatstvo koje ta zemlja ima u proizvodnji sira, a koje je bilo gotovo strogo čuvana tajna.

Foto: Facebook/Irine Fxovelishvili
  • 227
  • 72
  • 0

Sir i vino odlično se uklapaju, to zna svaki pravi gurman. Međutim, da li znate da je kolevka vina Gruzija? I ne samo vina nego, čini se i sira. To tvrdi gruzijska istraživačica Ana Mikadze - Čikvaidze i upućuje na lokalni muzej Mtskheta koji se nalazi u blizini glavnog grada Tbilisija. Tamo se nalaze arheološki dokazi koji nagoveštavaju da su Gruzijci pre nekoliko hiljada godina bili prvi ljudi koji su proizvodili sir. 

Sir otkriven pre oruđa, oružja i grnčarstva

Vremenom su se, kako piše BBC, u različitim regijama Gruzije razvile različite tehnike proizvodnje sira pa danas ta zemlja ima široku paletu vrlo različitih proizvoda. 

Zabranjena proizvodnja tradicionalnih sireva

Ipak, mnogi Gruzijci nisu svesni bogatstva koje imaju, a sve "zahvaljujući" 70-godišnjoj sovjetskoj ekonomiji koja je bila vrlo opresivna prema proizvodnji sira i tačno odredila koji sirevi mogu da se proizvode za opštu potrošnju, a koji ne. Masovno su se proizvodile samo četiri jednostavne vrste: imeruli, sulguni, karkhunli (što doslovno u prevodu znači "fabrički sir") i guda (potpuno nevezano za holandsku gaudu).

Zato Mikadze - Čikvaidze, predsednica Gruzijskog udruženja proizvođača sireva, ima misiju - vratiti sir i sirare u centar pažnje. Posećuje mala, planinska sela i locira farmere koji su očuvali stare, tradicionalne recepte po kojima još uvek prave neobične sireve. 

Sir donosi profit

Naime, mali farmeri te vrste sireva pravili su u vrlo malim količinama, tek za svoju porodicu jer su se bojali kazni. 

Razvija se posao u selima 

U mestima Andriatsmindi i Čobareti, na jugu Gruzije, pravi sir tenili je svežeg, slanog ukusa. Pravi se ručnim izvlačenjem tople surutke u duge strune i izgleda poput špageta. Galina Inasaridze je žena koja je tenili naučila da pravi od majke i bake, a znanje je prenela i na svoju decu. Danas zapošljava i dve lokalne žene i prodaje oko 500 kilograma sira mesečno i to po puno višim cenama u odnosu na vreme pre 10 godina kada je proizvodila par kilograma mesečno. 

Sir guda, drugačija od onog istog, fabrički proizvodenog, pravi se i danas, u regiji Tušeti, a odležava šest meseci. Vrlo je slan i aromatičan. Sir narčvi dolazi iz regije Svaneti. Čuva se u maloj drvenoj posudi pritisnut kamenjem tokom tri meseca. To je mekan sir, teksture maslaca i vrlo jakog ukusa. Dambalkhačo je suvi sir iz kalupa, a pravi se u regiji Mtskheta - Mtianeti severno od Tbilisija od kravljeg mleka i ima blagi, pomalo opor ukus.

Čuvarka tradicije i ukusa 

Kako bi edukovala Gruzijce o bogatoj istoriji i vrstama, ali i pomogla da se razvije tržište domaćeg sira, Mikadze - Čikvaidze od 2015. organizuje godišnji festival sira u Tbilisiju, koji se proširio na provincije u čitavoj zemlji. Ovde posetioci mogu i da probaju razne gruzijske sireve i da nauče kako se oni prave. Ova čuvarka tradicionalnih sireva zaslužna je i za otvaranje prodavnice sira u glavnom gradu, u kojoj sireve nabavljaju i vlasnici restorana.  

Ta žena je do sada pronašla više od 60 vrsta sira širom Gruzije. U Tbilisiju danas ima 10 prodavnica i restorana u kojima oni mogu da se kupe. Čak je i gruzijska vlada čula za aktivnosti Mikadze - Čikvaidze i žele da promoviše nacionalno bogatstvo u širem opsegu. 


Tagovi

Gruzijski sir Tradicionalni sir Guda Tenili Ana Mikadze - Čikvaidze Čuvarka tradicije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.